Katalonski izbori oslabili euro

Podijeli

Euro je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru nakon što su na izborima u Kataloniji pobijedili zagovornici njene nezavisnosti, dok se aktivnosti na tržištima polagano privode kraju zbog božićnih praznika.

Euro je oslabio oko 0,2 posto prema dolaru, na 1,1846 dolara, no drži se i dalje u plusu od oko 0,8 odsto od početka sedmice. Nakon objave preliminarnih rezultatakatalonskih izbora nakratko je u vrijeme rada azijskih tržišta skliznuo za 0,4 odsto, na 1,1817 dolara, prenosi Hina.

Američkom valutom se trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu prema japanskoj u odnosu na prethodno zatvaranje, od 113,32 jena. Dolar je trenutno na sedmičnom dobitku od oko 0,6 odsto.

Funta je skliznula 0,1 posto prema dolaru, na 1,336 dolara, dok je ostala gotovo nepromijenjena prema euru, na 88,67 penija za euro.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu od 0,1 posto, na 93,400 bodova. Od početka tjedna je oslabio oko 0,6 posto.

Izbori u Kataloniji na kojima su pobijedili zagovornici njezine nezavisnosti bili su u fokusu ulagača koji će zbog nastavka složene političke situacije i dalje pomno pratiti razvoj događanja.

Što se tiče dolara, od važnih vijesti izdvaja se u posljednji čas postignut dogovor o proračunu koji je u četvrtak dobio zeleno svjetlo u američkom Senatu, čime je izbjegnuta mogućnost zatvaranja dijela državnih službi koje se ne smatraju najnužnijima. Ispoštovan je time krajnji rok, 22. prosinca, koji su sami zacrtali.

Od važnih vijesti u ovome tjednu je prihvaćanje dugo iščekivane porezne reforme koju je obećavao američki predsjednik Donald Trump, a ulagači su se uglavnom bavili procjenama njezinih efekata na gospodarstvo. Za najveće izmjene poreznog sustava u Sjedinjenim Državama u 30 godina vjeruje se da će pružiti makar kratkoročni poticaj ionako već solidnom gospodarskom rastu.

Najnoviji podaci o američkom BDP-u u četvrtak su pokazali da je najveće svjetsko gospodarstvo u trećem kvartalu raslo najbrže u više od dvije godine, uz značajnu podršku potrošnje kompanija.