Facebook Messenger ima 1,3 milijarde aktivnih korisnika mjesečno

Podijeli

Facebookov Messenger se prilikom pojavljivanja suočio s mnogim kritikama jer postao je zasebna aplikacija i svi oni koji su željeli razmjenjivati poruke putem mobilnih uređaja s prijateljima na najvećoj društvenoj mreži morali su preuzeti tu novu aplikaciju ili se mučiti kroz mobilni browser. Ipak, potrebe korisnika da komuniciraju nadmašile su sve kritike i Facebook se može pohvaliti da ima 1,3 milijarde aktivnih korisnika mjesečno na Messengeru.

Velika je to stvar, posebno ako znamo da je primarni cilj te aplikacije bio odvojiti dodatni prostor za oglase i ubiranje prihoda od njih. I ide im odlično, u svakom slučaju. Jer, kroz ove tri godine na tržištu, Messenger nudi potpuno novo okruženje, aplikacije, iskustvo i sve što ide uz to, a napravljen je tako da se u njega mogu lako integrisati vanjske aplikacije.

To znači da je ponuda fotografija, raznih zanimljivih slika, popularnih GIF slika, video snimaka i svega što je potrebno za bolju interakciju, dostupna svim korisnicima. Tačnije, ima oko 70 aplikacija koje su obogatile ponudu Messengera, a neke od njih su zaista zanimljive.

Nije ni to sve, Messenger nudi mogućnosti chata, telefonskih razgovora, pa i video razgovora. Njime možete fotografisati, možete čuvati sadržaj i uvijek imati sve što trebate na dlanu. I ništa što se za njega napravilo nije slučajno, pomno je isplanirano i odgovor korisnika na kraju priče je više nego pozitivan.

Sve u svemu, jasno je da Messenger zapravo treba gledati kao zasebnu društvenu mreža i uistinu je teško više odlučiti gdje provoditi vrijeme. Naime, tu je i WhatsApp, takođe u Facebookovom vlasništvu, ali on je planski izveden tako da osvaja korisnike koji žive u zemljama u razvoju, dok je Messenger ipak prvenstveno za one na Zapadu i bogatijim zemljama. Zato im i treba bogatija ponuda…