Molimo prestanite sa “Izvini, zauzet sam”

Podijeli

Svi smo prezauzeti ovih dana. Zapravo, prezauzeti. Izgoreni. Očajnički pokušavamo da “držimo glavu iznad vode”. Preopterećeni.

Biti zauzet je izjava koja govori dosta toga. Kada kažemo “zauzet sam”, zapravo pokušavamo reći nešto drugo – a šta, zavisi od izmučene duše koja se žali:

Ja sam zauzet = važan sam

Biti zauzet daje ljudima osjećaj da su potrebni i važni. To je takođe znak da sami namećete ove mjere samopoštovanja gledajući količinu umjesto kvalitet aktivnosti. Byiness (kombinacija riječi “busy” i “business”) nije jednak produktivnosti.

Ja sam zauzet = dajem vam izgovor

Rekavši da ste zauzeti, praktičan je način da vaše odgovornosti zapravo prenesete na svoju neodgovornost. Budući da ste uvijek rastrojeni, ne morate ništa učiniti ni za koga.

Ja sam zauzet = ja sam pobjednik

Kada kažete “zauzetiji sam od tebe” ustvari govorite da ste važniji, da je vaše vrijeme vrijednije ili da ste pobijedili u nekoj bizarnoj, beskrajnoj “trci pacova”. Ovakvim odgovorom šaljete poruku: Ja sam važniji i u konačnom – ja sam uspješniji.

Bysiness nije vrlina, to je greška u perspektivi. Lako je misliti da je količina aktivnosti jednaka kvalitetu. To nam omogućuje da izbjegnemo smislene interakcije, obsveze, uobičajenu i očekivanu ljubaznost, itd. Na taj način, bysiness funkcioniše kao neka vrsta lijenosti. Za borbu protiv ovog mentaliteta morate biti svrhoviti u svojim postupcima. Postavite ciljeve za svoj dan i napravite nekoliko obećanja da biste bili odgovorni za svoje aktivnosti.

I svakako upotrijebite svoj rječnik, svojim riječima prenesite drugima vaše prioritete i dostupnost bez upotrebe riječi “B”.

Radite pametnije, a ne teže i uživajte u životu, ljudskim interakcijama i aktivnostima.

Autor: Kristin Tucker, LinkedIn