Ovu godinu obilježio uspjeh američkog biznisa

Podijeli

S obzirom da je ekonomski rast u SAD-u i inostranstvu podstakao bum na Volstritu, 2017. godina je, bez sumnje, godina velikih biznisa.

Prema podacima kompanije FactSet, zarada kompanija u indeksu S&P 500 je zabilježila rast od 9,5 odsto tokom 2017. godine, što je najbrži tempo rasta od 2011. godine, javlja Ekonomski.net.

Pored toga, indikatori pokazuju da kompanije izlistane u indeksu S&P 500 mogu da očekuju rekordnu dobit i naredne godine.

“Dobici su obilježili ovu godinu, a vjerujem da će se tržište bika nastaviti i u narednom periodu”, rekao je Džon Linč, glavni investitor u kompaniji “LPL Financial”.

Kompanije bi mogle da uštede još novca u toku 2018. godine, prvenstveno zahvaljujući izmjenama poreskog zakona.

“Snažna prodaja je pokazala da su dobre performanse rezultat dobrih starih snova: rasta ekonomije i kompanije, kako domaćeg, tako i globalnog”, dodao je Linč.

Uzmite u obzir da je po prvi put za tri godine privreda SAD-a, iz kvartala u kvartal, bilježila rast od 3 odsto. Nezaposlenost je pala na 17-godišnji minimum, dok raste povjerenje između potrošača i preduzeća.

Podaci FactSeta pokazuju da su kompanije, koje generišu najveći dio prodaje van SAD-a, ostvarile zaradu dvostruko brže nego one koje su bile fokusirane na domaće tržište.

Američki dolar je ove godine izgubio na vrijednosti; slabiji dolar je uticao da američki proizvodi budu jeftiniji za strane kupce.

Neki od najvećih poslovnih pobjednika u SAD-u su “Boing”, “Netfliks” i “Caterpillar”, koje nastavljaju da uživaju u brzom rastu zarade.

Ipak, takođe je pošteno reći da obećanja predsjednika Trampa da preuređuju poreski zakon, smanjenje regulacije i rast troškova infrastrukture pomogli su u oslobađanju životinjskog duha u poslovnom svijetu.

Nakon Trampove reforme poreskog zakona, u poslovnom svijetu poraslo uzbuđenje, a naročito nakon što je indeks S&P 500 udvostručio svoj rast iz prethodne godine, zabilježivši rast od oko 20 odsto.

Nadoknađivanje poreza mogla bi da obezbijedi značajan podsticaj tržištu bika, najdužem u poslednjih devet godina, zbog čega se očekuje da će i u budućnosti korporativni profit i berze nastaviti da rastu.