Patite li od selfitisa?

Podijeli

Opsesivno snimanje selfija i njihovo objavljivanje na društvenim mrežama moglo bi imati karakteristike mentalne bolesti.

Ovu tvrdnju su prvi put prije tri godine u javnost lansirali neki sumnjivi portali i nedugo potom ona je prepoznata kao lažna vijest, tj. internetski hoax. Međutim, znatiželjna ekipa naučnika iz Velike Britanije i Indije zajedničkim je snagama krenula istraživati ovaj fenomen, jer su smatrali da bi tu zaista moglo biti istine, gledano iz perspektive psihijatrije.

Ovih dana su tako u Međunarodnom časopisu za zavisnosti i mentalno zdravlje objavili članak koji opisuje njihovo istraživanje navedenog područja, donosi Bug.hr.

Poremećaj ličnosti nazvan “selfitis” opisuje se kao zavisnost od snimanja selfie fotografija i njihovom objavljivanju na društvenim mrežama kako bi osobe koje to čine popravile vlastito samopouzdanje, raspoloženje te zadovoljile potrebe za društvenim nadmetanjem i konformizmom. Često snimanje selfija takođe se dovodi i u vezu s drugim problemima u mentalnom zdravlju, poput niskog samopouzdanja.

Istraživanje sprovedeno na 225 studenata pokazalo je kako selfitis može biti rubni, akutni ili hronični te da svakako postoji kao psihološki poremećaj.

Podaci prikupljeni istraživanjem pokazuju da se stanje češće javlja kod muškaraca, a starosna grupa koja je najviše podložna razvoju selfitisa je ona od 16 do 20 godina.

Najteži slučajevi selfitisa koji su se iskristalizirali kroz ovo istraživanje govore da oni koji “pate” od tog poremećaja dnevno snime više o 8 selfija (9% ispitanika), dok oko 25% ispitanika dnevno na društvenim mrežama podijeli barem tri selfija.

Studija je izolovala i faktore koji utiču na razvoj selfitisa, a to su: pritisak okoline, društveno nadmetanje, traženje pažnje, promjena raspoloženja, samopouzdanje te subjektivni konformizam ispitanika.