Hrvatski porezi među najvećima u Europi

Podijeli

Eurostat je objavio podatke o poreskom opterećenju u zemljama Evropske unije za 2016. godinu.

Prema uobičajenom pokazatelju udjela prihoda od poreza i doprinosa u BDP-u Hrvatska se u 2016. godini nalazila pri sredini EU ljestvice poreskog opterećenja. Takav se položaj često tumači kao argument za opravdanje uvođenja dodatnih ili odbranu postojećih nameta.

Najviše su poresko opterećene razvijene zemlje, poput Francuske, Danske i Belgije.

Većina razvijenih zemalja ima relativno visoko poresko opterećenje zbog finansiranja većeg udjela javne potrošnje u BDP-u. Pravilnost da razvijenije zemlje imaju veći nivo javne potrošnje se u javnim finansijama i političkoj ekonomiji objašnjava tzv. Wagnerovim zakonom.

Ovaj „zakon“ govori da je s ekonomskim i društvenim napretkom neke zemlje redovno povezano proširenje državnih aktivnosti (kultura, blagostanje i sl.), iz čega proizlazi i apsolutno i relativno povećanje državnih rashoda, piše portal Arhivanalitika.

Hrvatska se nalazi u top 5 najopterećenijih zemalja u Evropskoj uniji, uz Mađarsku, Poljsku, Bugarsku i Češku. Ovakav pokazatelj jasnije ocrtava i stvarno poresko opterećenje u razvijenim zemljama, koje za nivo razvijenosti više nije toliko visoko (Njemačka, Belgija, Italija i Austrija se sada nalaze pri dnu ljestvice).