Snowden razvio aplikaciju koja mobilni telefon pretvara u uređaj za nadzor

Podijeli

Američki zviždač i bivši službenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden, koji je u egzilu u Rusiji, razvio je aplikaciju uz pomoć koje se mobilni telefoni pretvaraju u male privatne bezbjednosne sisteme.

Aplikacija se zove Haven, a zamišljena je kao sistem za nadzor kuće ili kancelarije. Aplikacija je još u beta verziji, a napravljena je samo za Android OS.

Haven koristi sve dostupne senzore na telefonu, kao što su mikrofon i kamera, i bilježi sva zbivanja u njegovoj okolini. Kada Haven primijeti neku aktivnost, zvuk, sliku ili pokret, korisniku automatski šalje informaciju na telefon.

Snowden je odlučio da će se takvi podaci takvi podaci slati aplikacijom Signal, kojoj on najviše vjeruje, piše Telegram.

Snowden je procijenio da će najveći interes za ovu aplikaciju imati novinari, koji moraju zaštititi svoje teško dobijene informacije, pa je za pomoć u razvoju aplikacije pozvao Micaha Leea s portala Intercept. On je opisao način na koji se Haven koristi.

“Zaključali ste laptop u sef jedne hotelske sobe. Stavite nekakav stari mobitel, na kojem imate Haven, na sef. Mjerač svijetla na mobitelu detektovaće svaku promjenu svjetla kada neko uđe u sobu. Osim toga, aplikacija će zabilježiti zvukove otključavanja sefa, ali i glas provalnika. Na kraju, mjerač brzine će prepoznati pokrete, a kamera bi mogla zabilježiti lice provalnika”, piše Lee.