Građani Srbije sve više trguju preko interneta

Podijeli

Građani Srbije sve više trguju preko interneta, a ove godine najviše su trgovali mobilnim telefonima, kompjuterima i kompjuterskom opremom, kućnim aparatima, auto-djelovima i auto-opremom, pokazuje publikacija “KP Pregled” koju izdaje portal KupujemProdajem.com.

U ukupnom broju prodatih stvari, kako navode, trgovina preko KupujemProdajem ove godine porasla je za deset odsto.

Ove godine posebno veliki rast zabilježile su pojedine kategorije, poput namještaja i bicikala, dok podaci o trgovini grafičkim karticama dokazuju da Srbiju nije zaobišao trend “kopanja” bitcoina, javlja Beta.

Preko ovog portala tokom godine prodato je gotovo 39.000 komada namještaja, čak 35 odsto više nego lani, što je sasvim izvjesno posljedica uticaja kompanije IKEA na domaće tržište.

Značajno su porasle i kategorije odjeća, uređenje kuće, bicikli, kao i bebi oprema i dječje stvari.

Navode da je tokom prethodnih 12 mjeseci porasla trgovina skupim grafičkim karticama, sa oko 500.000 eura koliko je prosjek prometa za 2015. i 2016, na čak oko 1,2 miliona eura koliko iznosi promet preko KupujemProdajem ove godine.

“Nema nikakve sumnje da je ovaj dramatični rast uzrokovan masovnim kopanjem bitcoina i drugih kriptovaluta u Srbiji, budući da su upravo procesori moćnih grafičkih kartica glavni alat za ovaj sve popularniji posao”, navodi se u saopštenju.