Komunikacijski trendovi u 2018. godini

Podijeli

Evo nekoliko stvari na koje biste mogli da obratite pažnju i naredne godine.

1) Generacije koje dolaze

Postoji sve veća potreba za proučavanjem i razumijevanjem nove generacije zaposlenih. Brojna (uglavnom američka) istraživanja pokazuju da mladi stručnjaci imaju drugačija očekivanja i potrebe. Čak i ako su zadovoljni svojim poslom, neće se predugo zadržati ukoliko posao ne ispunjava kriterijume kao što su fleksibilno radno vrijeme i pristup društvenim mrežama.

2) Komunikacija pomoću moderne tehnologije

Korišćenje moderne tehnologije u komunikaciji sa zaposlenicima je efikasan i popularan pristup. Kroz te kanale komunikacije možemo dobiti informacije iz spoljašnjeg svijeta i tokom radnog vremena.

3) Pristup društvenim mrežama na poslu

Prema jednom inostranom istraživanju svega 25 odsto kompanija dozvoljava svojim zaposlenima pristup društvenim mrežama tokom radnog vremena. Na taj način propuštaju priliku da zaposleni budu njihova glavna ‘reklama’ i promovišu brend za koji rade.

4) Interakcijom do motivacije 

Interaktivan posao motiviše zaposlene. Firme unose zabavu, socijalni element u svoje aktivnosti kako bi zaposleni mogli da aktivno učestvuju i uče iz sopstvenog iskustva. 

5) Zaduživanje i nagrađivanje kroz priznanja

Zbog teške ekonomske situacije od mnogih zaposlenih se očekuje da rade duže i više, za istu platu. Mudre kompanije znaju da će tokom naredne godine morati nekako da nagrade zaposlene za taj trud – priznanje je pravi način, a može se postići kombinacijom nekoliko faktora. Npr. pismenom zahvalom nadređenih, priznanjem u obliku jednokratne novčane nagrade za ispunjenje kvartalnog ili kakvog drugog cilja, a može ih se nagraditi i slobodnim danom.  Na ovaj način zadržavate kvalitetne zaposlene i podstičete ih da rade još bolje, a u kompaniju privlačite i nove kvalitetne zaposlene.

6) Vrijeme za odmor

Posla je puno, a vremena su teška pa mnogi zaposleni uskraćuju pravo na korištenje slobodnih dana. Kompanijama to ne bi smjelo da bude u interesu jer se ljudi moraju odmoriti. Jedino odmorni zaposleni mogu da obavljaju svoj posao koncentrisano i kvalitetno raditi, prenosi Ekonomski.net.