Smanjena očekivana isporuka iPhonea X u prvom kvartalu 2018.

Podijeli

Analitičari su smanjili očekivanu prodaju najnovijeg Appleovog pametnog telefona iPhonea X. Razlog tome je manja potražnja od očekivane tokom prazničnih dana.

Žang Bin, analitičar kompanije Sinolink Securities, u ponedjeljak je u izvještaju napisao kako bi isporuke u prvom tromjesečju Nove godine mogle biti na 35 miliona komada, deset miliona manje od njegove prethodne procjene.

On u izvještaju navodi da je inicijalna potražnja ispunjena te da je sada tržište zabrinuto da bi zbog visoke cijene interes mogao pasti.

Kompanija JL Warren Capital smanjila je svoj procjenu za Appleove isporuke u prvom kvartalu s 30 na 25 miliona iPhonea X navodeći pritom smanjene narudžbe kod nekih dobavljača dijelova. Oni u pojašnjenju takođe navode visoku cijenu i dodaju kako u novom iPhoneu nedostaje zanimljivih tehnoloških inovacija. Takođe ističu da ni veliki početni interes i snažna marketinška kampanja nijesu uspjele da uspore pad potražnje.

Apple je za zadnji ovogodišnji kvartal predvidio prihode u rasponu od 84 do 87 milijardi dolara što predstavlja 11-postotni rast u odnosu na isti period prošle godine.

Budući da iPhone čini dvije trećine njihovih prihoda, očito je da kompanija očekuje značajan rast prodaje u tom segmentu. Za razliku od navedenih procjena analitičara, Apple i za početak sljedeće kalendarske godine očekuje osjetan rast broja isporuka i to za gotovo 30 odsto u odnosu na isto razdoblje 2017.

Kompanija je navodno smanjila očekivani broj isporuka u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, inače njihovom prvom fiskalnom tromjesečju, s 50 na 30 milionakomada. Tu je vijest objavio tajvanski list Economic Daily News koji je u prilog toj tvrdnji naveo i primjer jednog od glavnih Appleovih partnera u Aziji, Hon Hai Precisiona, odnosno Foxconna.

Jedina kompanija koja sastavlja iPhone, navodi taj list, prestala je tražiti nove radnike za svoje proizvodno postrojenje u kineskom Zhengzhou što je znak da očekuju manje posla, piše ICTbusiness.