Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom, traži se novi partner za TE Pljevlja

Podijeli

Upravni odbor Projekta izgradnje drugog Bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja odlučio je danas, na zahtjev Vlade, da okonča saradnju sa češkom kompanijom Škoda Praha na ovom projektu, potvrđeno je crnogorskim medijima iz Ministarstva ekonomije.

“Upravljački komitet Projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja odlučio je danas da okonča saradnju sa na ovom projektu češkom kompanijom Škoda Praha”, rekao je danas na konferenciji za medije izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore Ivan Mrvaljević.

Iz Vlade je saopšteno da je Vlada na 55. sjednici održanoj u četvrtak, 21. decembra razmotrila i prihvatila Informaciju o statusu aktivnosti na implementaciji Projekta izgradnje Bloka II Te Pljevlja i Projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I Te Pljevlja.

“Tom prilikom, Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da uputi potrebne instrukcije Elektroprivredi Crne Gore što je Ministarstvo učinilo, a Upravljački komitet projekta donio odluke u vezi sa tim”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako je Mrvaljević istakao razlog za prekid saradnje je nemogućnost realizacije ovog projekta od strane Škode Praha u okvirima koji su postavljeni ugovorom, tj. činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja Projekta, te da uprkos značajnim naporima koje su u proteklom periodu oba pregovaračka tima uložila nije postignut dogovor oko tehničko-finansijskog modaliteta vezano za mogucnost ulaska General Electrica kao partnera Škode Praha.

Mrvaljević je naglasio da Elektroprivreda Crne Gore ostaje riješena u namjeri da iskoristi pljevaljske energetske potencijale i Crnoj Gori obezbijedi novi termoenergetski objekat.

“U skladu sa tim, Odluku ne treba shvatiti kao odustajanje od projekta – jer fokus investicionog plana EPCG ostaje na bloku koji će obezbijediti dugoročnu stabilnost sistema i pouzdano napajanje elektičnom energijom. Međutim, kako je naveo, nakon sagledavanja liste otvorenih pitanja, koja i pored nastojanja i istrajnosti svih uključenih strana, nijesu usaglašena, a prvenstveno zbog činjenice da ni godinu dana od otkaza finansijske podrške Češke eksportne banke, partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja, komitet je zaključio da nastavak realizacije projekta treba zasnovati na drugom polazištu”, kazao je Mrvaljević, prenose “Vijesti”.

On je posebno naglasio da je EPCG odlučila da po hitnom postupku krene u projekat potpune ekološke rekonstrukcije Prvog bloka termoelektrane vrijedan 40 miliona eura.

“Postojeći Blok I TE Pljevlja će biti ekološki rekonstruisan do 2021. godine. Obim projekta uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapredjenje rada elektorfilterskog porstojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja”, rekao je Mrvaljević.

Mrvaljević je informisao javnost i da je u cilju potpune eliminacije negativnih posljedica kašnjenja u realizaciji, EPCG odlučila da po hitnom postupku krene u projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka termoelektrane i neposredno pomogne toplifikaciju grada zasnovanu na termoelektrani kao primarnom izvoru toplote.

ČEZ se povlači sa Balkana

Portal Investitor nedavno je javio da češka elektroenergetska kompanija ČEZ, u okviru koje posluje Škoda Praha, smanjuje problematične poslovne aktivnosti na Balkanu kako bi se proširila na zapadna tržišta a istovremeno traži kupca za kompaniju koja je sa crnogorskom Vladom dogovorila izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

„Mijenjamo naš fokus. U smislu novih aktiva, kompanija se sada okreće obnovljivim izvorima, i to definitivno u centralnoj i zapadnoj Evropi, a ne u jugoistočnoj Evropi“, saopštili su iz kompanije.

Češki mediji su juče objavili da su za kupovinu Škode Prahe zainteresovane dvije kompanije koje su specijalizovane za izgradnju nuklearnih elektrana – ruski Rosatom i korejski KEPCO, kao i kineska inženjerska firma Guangdong Electric Power Design Institute (GEDI).

ČEZ, čija Škoda Praha treba da gradi drugi blok TE Pljevlja, povlači se s Balkana

Direktor ČEZ-a Danijel Beneš je za češke medije potvrdio da traže novog investitora za Škodu Praha. Opcija je da nađu parnera sa kojim bi učestvovali u projektima na novim tržištima ili da prodaju Škoda Prahu.

Češki mediji pišu da je korisno da se uzme Škoda Praha zbog njene bogate istorije koja je duga 60 godine i zbog stotine referenci za izgrađene elektrane širom svijeta. Uz to, partnerstvo sa Česima je poželjno i zbog toga što  Čez  planira da na proljeće raspiše tender za snabdijevanje nuklearnog bloka u Dukovanu.