BiH više neće biti zemlja sa najjeftinijim cijenama goriva u regionu

Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, objavljen je u Službenom listu BiH. Zakon će iduće sedmice stupiti na snagu, a od 1. februara kada se cijene prilagode Bosna i Hercegovina definitivno više neće biti zemlja sa najjeftinijim cijenama goriva u regionu, prenose tamošnji mediji.

Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, povećaju za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje se cestarine do sada nisu plaćale, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Bilo kako bilo, povećanjem cijena goriva koje se očekuje početkom 2018. godine, Bosna i Hercegovina više definitivno neće biti zemlja sa najjeftinijim cijenama goriva u regionu, piše Klix.ba.

Poslije Bosne i Hercegovine, trenutno najjeftinije gorivo ima Makedonija, gdje cijena bezolovnog benzina isnosi prosječnih 2,09 KM, a dizela 1.73 KM. U Srbiji bezolovni benzin košta prosječnih 2,35 KM, a dizel 2,47 KM. U Hrvatskoj bezolovni benzin košta prosječnih 2,46 KM, a dizel 2,33 KM. U Njemačkoj, naprimjer, bezolovni benzin košta prosječnih 2,61 KM, a dizel 2,31 KM.

Među ekonomistima je, međutim, uvriježeno mišljenje da se cijena nekog proizvoda ne može posmatrati izolovano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Tako je i sa gorivom, pa kad se uporedi kupovna moć bh. građana, već se za trenutne cijene goriva može kazati da su među najskupljim.

Ekonomisti tu tezu brane činjenicom da su prosječne zarade u BiH niže 2,5 puta nego u Sloveniji, dva puta niže nego u Mađarskoj i Hrvatskoj, 30 posto niže nego u Mađarskoj, 15 posto niže nego u Rumuniji i Crnoj Gori.

decembar 28, 2017 at 12:24 pm