Italijanski diplomata: “Crna Gora je zemlja u kojoj plačeš dvaput”

Podijeli

Doživljaji Crne Gore u krugovima diplomatskog kora su raznoliki ali se mogu sažeti u jednu rečenicu: Tako divna zemlja neiskorišćenih mogućnosti. Makar za širu zajednicu.

U Crnoj Gori trenutno stoluju ambasadori iz 23 zemlje, a osim onih iz regiona tu su diplomatski predstavnici na najvišem nivou i iz najjačih zemalja na svijetu, Njemačke, SAD, Rusije, Kine…

Osim formalnih susreta na kojima razmijene mišljenja o trenutnim pitanjima iz oblasti diplomatije i politike tu su i neformalna druženja na kojima se u opuštenoj atmosferi komentarišu aktuelne teme a često se desi i anegdota koja se godinama nakon toga prepričava.

Jedna od njih se desila i prilikom oproštajnog susreta tadašnjeg italijanskog ambasadora u Podgorici, koji je bio prilično angažovan i poznat u javnosti, posebno zbog činjenice da je bio prisutan u doba kada je italijanska kompanija A2A ušla u partnerstvo sa Vladom Crne Gore u EPCG.

Prilikom oproštajnog druženja sa kolegama ambasadorima i domaćinima iz crnogorske Vlade, neko ga je upitao kako bi ukratko opisao višegodišnje iskustvo u Crnoj Gori, i sa lične i sa profesionalne strane.

“Crna Gora je zemlja u kojoj plačeš dvaput – prvi put kad dolaziš u nju, a drugi put kad odlaziš”, odgovorio je on, nakon čega se prolomio smijeh prisutnih kolega i ostalih gostiju, prenio je izvor portala Investitor.me.

Možda ta rečenica, koja govori mnogo više od onoga kako zvuči na prvo “slušanje”, na zaista najkraći i najupečatljiviji način opisuje kako “stranci” doživljavaju Crnu Goru i boravak u njoj.