Manjak radne snage najveća kočnica za njemačke kompanije u 2018.

Ilustracija (Reuters)

Više od polovine udruženja njemačke industrije nije pretjerano zabrinuto zbog američkog protekcionizma i Brexita i iskazuju veći optimizam nego prije godinu dana, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Anketa instituta IW sa sjedištem u Kelnu pokazuje da je 26 od 48 industrijskih udruženja optimističnije nego što su bili krajem 2016. godine. Više od dvije trećine očekuje i da će kompanije u njihovom sektoru iduće godine proizvoditi više nego što su proizvodile ove godine.

„Uprkos protekcionističkoj politici američkog predsjednika Donalda Trampa i očekivanjima Brexita, ulaganja u Njemačku ove su godine porasla a 2018. godine dodatno će ojačati“, navodi se u saopštenju IW-a, prenosi Hina.

Samo dva sektora su iskazala pesimizam – drvna industrija, zabrinuta zbog oštrije konkurencije i viših troškova kao i pojedini dijelovi bankarskog sektora, pritisnuti niskim kamatnim stopama i maržama.

IW-ovo istraživanje pokazuje takođe da 24 od 47 udruženja koliko ih je objavilo procjene ulaganja očekuje veću kapitalnu potrošnju svojih članica.

Najveća kočnica za kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji je manjak kvalifikovane radne snage, konstatuju u institutu. Posrijedi je problem koji već dugo zadaje glavobolju kompanijama u Njemačkoj.

„Izgledi za proizvodnju u njemačkoj ekonomiji mogli bi biti bolji kada bi na raspolaganju bilo više kvalifikovanih radnika“, ističe direktor IW-a Michael Huether.

Odvojena anketa među 820 kompanija većinom u porodičnom vlasništvu pokazala je da 69 odsto njih očekuje da će iduće godine bolje poslovati. Prije godinu dana takvu procjenu je iznijelo 59 odsto ispitanih.

Većina ekonomista očekuje da će njemačka ekonomija iduće godine zabilježiti rast aktivnosti devetu godinu zaredom. Ugledni minhenski institut Ifo prognozirao je ovog mjeseca da će ekonomija iduće godine porasti 2,6 odsto, nakon očekivanog 2,3-postotnog rasta u ovoj godini.

decembar 28, 2017 at 11:23 am