Dolar na putu najvećeg godišnjeg gubitka od 2003.

Podijeli

Dolar je u petak na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže nivoe u više od tri mjeseca prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta i na putu je najvećeg gubitka od 2003. godine i na putu je da godinu završi na gubitku od gotovo deset odsto.

Euro je u takvoj atmosferi zabilježio najviši nivo u tri mjeseca prema dolaru, od 1,1982 dolara, što znači da je ojačao 0,25 odsto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije. U ovoj godini je ojačao gotovo 14 odsto i na putu je da godinu zaključi na najvećem godišnjem dobitku od 2003. godine.

Dolar je u petak oslabio i 0,3 odsto prema jenu, na 112,56 jena, najniže nivoe u deset dana. Ovu bi godinu tako mogao završiti u minusu od gotovo četiri odsto.

Dolar je 2017. godinu započeo oko najviših nivoa u 14 godina prema korpi valuta zbog očekivanja ulagača da će američki predsjednik Donald Tramp uvesti mjere podsticajne za ekonomiju koje će poduprijeti i inflaciju, a posljedično dovesti i do viših kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar.

Uzlet dolara počeo je kasnije gubiti na snazi zbog zabrinutosti hoće li Tramp uspjeti da sprovede obećane poteze, a na ruku mu nije išlo ni to što je rast u ostatku svijeta ojačao, pa su centralne banke drugih zemalja polako počele da zaoštravaju monetarnu politiku, smanjujući time razlike u politikama američke centralne banke Fed i regulatora drugih zemalja.

“Svjedoci smo usklađenog globalnog rasta, a posebno vrlo snažnog ekonomskog oporavka u eurozoni, što vodi Evropsku centralnu banku (ECB) ka postupnoj normalizaciji monetarne politike, čime pomaže euru”, kazao je valutni analitičar u banci Societe Generale, Alvin Tan.

Što se britanske funte tiče, premda je i dalje nekih više od deset odsto na gubitku prema dolaru u poređenju s junom 2016. godine kada je održan referendum o izlasku iz Evropske unije, u 2017. je ojačala 9,5 odsto, što je njen najsnažniji uspon od 2009. godine.

U petak je funta ojačala 0,5 odsto prema dolaru, na 1,3511 dolara, najviše nivoe u tri sedmice, prenosi Hina.

Kriptovaluta Bitcoin u petak se zadržala na 14.500 dolara na tržištu Bitstamp, nakon što je u trgovanju dan ranije oslabila šest odsto. Drži se tako ispod rekordnih nivoa nedaleko 20.000 dolara, koje je nakratko dosegnula prije 12 dana, ali je i dalje na putu dobitka od 1.400 odsto u 2017. godini.