Dvostruki standardi: SAD tjeraju druge na striktna pravila a same postaju poreski raj

Podijeli

Svake godine ljudi uspijevaju da izbjegnu plaćanje 2,5 milijardi dolara poreza na dohodak – ogromnu sumu, koja bi se mogla iskoristiti za borbu protiv siromaštva, izgradnju infrastrukture ili smanjenje poreskih stopa za građane, koji poštuju zakon.

SAD su prije sedam godina predvodile napore za rješavanje problema utaje poreza sa kojim su suočene brojne vlade širom svijeta, a sada postaju jedno od najboljih mjesta za skrivanje novca od poreskih organa.

A upravo su SAD tražile od Crne Gore da povuče zakon kojim je država postala offshore destinacija, pravdajući to strepnjom da će to pospješiti pranje novca i nelegalno finansiranje.

Više o tome možete čitati u posebnoj vijesti:

Crna Gora je bila ofšor zona, ali je po nalogu SAD taj projekat zaustavljen

Godine 2009, usljed rasta budžetskih deficita i skandala poreske prevare u švajcarskoj banci UBS AG, razvijene zemlje Grupe 20 su postigle sporazum da više ne tolerišu mrežu poreskih rajeva, školjka (shell)-kompanija (kompanije koje kriju imena vlasnika) i tajnih računa, preko kojih se dugo podstiče utaja poreza. Godinu dana kasnije, SAD su usvojile Zakon o usklađenosti poreskih zakona o stranim računima, koji je tražio stranim finansijskim institucijama da prijave identitete i imovinu poreskih obveznika SAD službi unutrašnjih prihoda.

Pod prijetnjom da će izgubiti pristup američkom finansijskom sistemu, više od 100 zemalja, uključujući Bermude i Kajmanska ostrva, složile su se da prihvate ovu promjenu.

Bilo je očekivano da će se i SAD uključiti u akciju, i to razmjenom podataka o računima stranih poreskih obveznika sa njihovim matičnim državnim vlastima. Pa ipak, Kongres je odbio ponovljene zahtjeve administracije  Baraka Obame da izvrši neophodne izmjene poreskog zakona. Kao rezultat toga, Trezor SAD-a ne može da prisili banke u SAD da otkriju informacije kao što su bilansi računa i imena vlasnika vlasnika. Takođe, Sjedinjene Države nijesu uspjele da usvoje tzv. zajednički standard o izvještavanju, globalni sporazum u kojem bi preko 100 zemalja automatski međusobno obezbijedile razmjenu podataka.

I dok ostatak svijeta pruža transparentnost, koju su Sjedinjene Države zatražile, SAD ubrzano postaju nova Švajcarska. Finansijske institucije, koje se bave globalnom  finansijskom elitom, kao što su „Rothschild & Co.“ i „Trident Trust Co.“ prebacile su račune iz offshore zona u Nevadu, Vajoming i Južnu Dakotu. Primjera radi, ruski milijarder može da stavi  imovinu u vidu nekretnina u američki trust fond i biće siguran da ni američka poreska vlast, ni vlast u njegovoj matičnoj zemlji neće znati ništa o tome. To je nivo tajnosti, koje ni Vanuatu ne može da ponudi.

Iz određene perspektive, sve ovo možda izgleda vrlo pametno: SAD su isključile strane poreske zone iz ’igre’ i onda preuzele te pozicije za svoje poslovanje i zaradu. Upravo takav stav ugrožava američku poziciju u nekoliko drugih oblasti, od trgovine do klimatskih promjena. Umjesto da iskoristi svoju moć da uspostavi pravičan sistem globalnog upravljanja, Vašington zahtijeva standard od ostatka svijeta, a istovremeno odbija da to primijeni na svojoj teritoriji.