Za promociju hrvatskih vina u inostranstvu subvencije od pola miliona eura

Podijeli

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je subvencije za deset korisnika u sklopu programa pomoći sektoru vina, odnosno mjere namijenjene promociji na tržištima trećih zemalja, a vrijednost odobrenih potpora iznosi 3,7 miliona kuna, odnosno skoro 500.000 eura.

Iz Agencije su saopštili da je pomoć dobilo deset korisnika čiji su projekti ukupno vrijedni 5,07 miliona kuna.

Riječ je o korisnicima koji su se javili na konkurs za sredstva iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. za mjeru Promocija na tržištima trećih zemalja koji je bio raspisan od 6. do 29. septembra ove godine.

Intenzitet potpore iznosi do 80 odsto ukupnih prihvatljivih troškova, od čega se udio od 50 odsto odnosi na EU sredstva, a 30 odsto na sredstva državnog budžeta. Korisnici su proizvođači vina, udruženja proizvođača vina, zadružni savezi kao i javna tijela osnovana zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog budžeta.

Cilj je sprovođenje promotivnih aktivnosti na tržištima trećih zemalja radi pronalaska novih potrošača, povećanja prepoznatljivosti hrvatskih vina, poboljšavanja konkurentnosti hrvatskih vina sa zaštićenom oznakom porijekla, zaštićenom oznakom geografskog porijekla i vina s oznakom sorte vinove loze, uz naglašavanje visokih standarda proizvoda iz Unije s obzirom na kvalitetu, sigurnost hrane i uticaj na životnu sredinu.