Zašto nam prosječna plata od 500 eura zvuči nerealno?

Podijeli

Zvanični statistički podaci, posebno oni koji se odnose na zarade zaposlenih, nerijetko nailaze na podsmijeh ili čak prezir u dijelu javnosti, najčešće zbog utiska da je ona “naduvana”, odnosno, da ne odslikava realno stanje.

I zaista, kada se pogleda u strukturu te prosječne neto plate, koja je u novembru ove godine iznosila 512 eura, vidjećete da većina zaposlenih zarađuje ispod tog prosjeka, neki i znatno ispod.

Najveći broj od 177,9 hiljada zaposlenih u 2016. radilo je u sektoru trgovine na malo i veliko, odnosno 36,5 hiljada ljudi ili 20,55 odsto ukupne zaposlenosti. Prosječna plata u tom sektoru je u prošloj godini iznosila 345 eura, znatno niže od prosjeka za tu godinu koji je bio 499 eura.

Podatak da svaki peti zaposleni radi u sektoru trgovine pokazuje koliko nam je industrijska djelatnost oslabila, odnosno, koliko je cijela ekonomija orjentisana na sektor usluge.

Niže plate od prosjeka u 2016. godini primali su i zaposleni u sektoru prerađivačke industrije, njih 11,2 hiljade, koji su prosječno primali 431 euro mjesečno, ali i 14,6 hiljada radnika u uslugama smještaja i ishrane čiji je prosječna “koverta” u toj godini bila “teška” 388 eura.

Prosječna plata u građevinarstvu, koje je u 2016. godini okupilo 10 hiljada zaposlenih iznosila je 445 eura.

Ispod državnog prosjeka bili su plaćeni i radnici u obrazovanju, koji su tokom 2016. godine prosječno primali 482 eura, za razliku od njihovih kolega u zdravstvu, koji su prosječno zarađivali 526 eura mjesečno.

Iako državna uprava važi za dobrog poslodavca više u smislu redovnosti nego iznosa zarade, brojke govore drugačije: Zaposleni u državnim organima primali su platu iznad državnog prosjeka, 569 eura prosječno. To znači da su prosječno zarađivali više od ljekara i profesora.

Državni prosjek značajno diže 4,4 hiljade zaposlenih u sektoru finansijske djelatnosti i osiguranja, gdje je prosječna plata u 2016. godini iznosila 911 eura.

Iznad državnog prosjeka su i zaposleni u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, sa prosječnom platom od 539 eura u 2016. godini, ali ih je u toj djelatnosti bilo zaposleno jedva 2,3 hiljade.