Kako da uštedite novac čak i kada sastavljate “kraj s krajem”

Podijeli

Slagati ličnu finansijsku sliku u kriznim vremenima, kada se mnogi bore za opstanak, nije nimalo lak zadatak.

Ipak, finansijska ekspertkinja Kelly Smith otkriva da bismo, u normalnim vremenima, mogli osigurati šest prosjećnih mjesečnih plata ušteđevine do svoje 30. godine života. Nama je to gotovo i nezamislivo, no, ona tvrdi, ako nijesmo uspjeli do 30. godine, to bi nam trebalo biti neki cilj u bilo kojem dobu života.

Priznaje kako je to postići u svojim dvadesetim godinama života poprilično veliki izazov, ali to je odlično vrijeme za početak planiranja i štednje. Imati “osigurano” barem šest mjeseci sigurnosti (šest mjesečnih prosječnih potrošnji) u slučaju nepredvidljivih događaja u životu, itekako je bitna stvar.

No, rijetko ko to zaista i ima. Savjetuje da se treba početi sa štednjom što prije i na način da mjesečno izdvajate iznose za štednju koji vam neće opteretiti egzistenciju.

“Zato je bitno početi sa štednjom što prije”, tvrdi Kelly, prenosi Večernji list.

Na portalu The simple dollar objavljeni su savjeti kako uštedjeti nešto novaca čak i kada mislite da je to s vašim primanjima i troškovima gotovo nemoguće…

Sitniš koji dobijete na blagajni u trgovinama, makar i one najmanje apoene, stavljajte u kasicu umjesto da ih ostavljate prodavaču

Gasite TV Nemojte ostavljati upaljen TV ako ga ne gledate. Na taj ćete način smanjiti potrošnju struje u svom domaćinstvu a i napraviti nešto dobro za svoje zdravlje.

Umjesto sjedenja satima pred TV-om, prošetajte na svježem vazduhu.

– Umjesto automobilom, idite pješke kad god ste u mogućnosti. Iako vam se to može činiti kao pravo mučenje i gubitak vremena, imajte na umu da ćete se više kretati što je dobro za vaše zdravlje, podstaći gubitak kilograma (za šta biste inače trebali izdvojiti dosta novaca i vremena), a uštedjećete i na amortizaciji vozila i gorivu.

– Ne skupljajte stvari, prodajte ih

– Ne bacajte kupone iz vaše trgovine, koristite ih pri svakoj kupovini kada ih imate i iskoristite popuste

– Napravite sami svoje rođendanske poklone, umjesto da ih kupujete po vrtoglavim cijenama

– Pozovite društvo na stan umjesto da idete vani

– Ne trošite velike novce na igračke za djecu. Ona su ionako najsrećnija kada im se vi posvetiti i igrate se s njima, crtate, pišete, pjevate…

– Pijte više vode! Odlično će djelovati na vaš organizam, a nećete pomišljati otići u trgovinu kupiti neki nezdravi, gazirani sok ili sl.

– Batalite cigarete! Jeste li računali koliko novaca biste uštedjeli mjesečno samo da ne kupujete cigarete? Izračunajte!

– Očistite svoje ormare i prodajte sve što vam je višak. Novac stavite u kasicu.

– Vraćajte povratnu ambalažu i zamijenite je za novac. To je ono što ste ionako već platili. Sada samo uzmite natrag i stavite u kasicu.

O upravljanju ličnim finansijama organizujemo i radionicu koja će biti održana 17. februara u Podgorici. Poslovna i finansijska konsultantkinja iz Beograda, Karolina Herbut, naučiće Vas kako da lične finansije stavite pod kontrolu. Više o radionici i načinu prijave čitajte ovdje.

Nauči kako da upravljaš svojim finansijama