Katalonska kriza Španiju koštala milijardu eura

Podijeli

Šef španske diplomatije Luis de Guindos izjavio je da je kriza izazvana nezakonitim referendumom o nezavisnosti Katalonije španskoj ekonomiji nanijela gubitke u iznosu od milijardu eura.

On je rekao da je krizom smanjen ekonomski rast Katalonije sa 0,9 na 0,4 odsto, a da upravo Katalonija daje petinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda Španije, prenose agencije.

On je istakao da je kriza izazvala nelegalnim referendumom u Kataloniji dovela do destabilizacije investitorskih planova. Zbog krize izazvane referendumom iz Katalonije je sjedište povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka. Bez posla je ostalo 2.587 osoba, a broj turista u Kataloniji smanjen je za 20 odsto.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a krajem tog mjeseca pokrajinske vlasti jednostrano su proglasile nezavisnost i izazvale reakciju španske Vlade, koja je suspendovala pokrajinske institucije i oduzela im autonomiju.

Na nedavnim vanrednim regionalnim izborima tri stranke za nezavisnost su zajedno osvojile 70 mjesta u regionalnom parlamentu, što je dva mjesta više od proste većine u parlamentu sa 135 zastupnika.

Taj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španiji, koja se prije nešto više od dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednje četiri decenije, nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana nezavisnost.

Stranka bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32, a antikapitalistička stranka CUP četiri.

Stranka Ciudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije, dobila je 37 mjesta, čime je osvojila najveći pojedinačni broj glasova.

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Mariana Rajoya, koji je smijenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore, nadajući se da će separatisti ostati izvan vlasti.