Spotify suočen s tužbom teškom 1,6 milijardi dolara zbog kršenja autorskih prava

Podijeli

Internet servis za emitovanje muzike Spotify prošle sedmice je primio tužbu izdavačke kuće Wixen Music Publishing zbog navodnog korišćenja hiljade pjesama, uključujući one Nil Janga, Doorsa i Toma Petija, bez dozvole i naknade muzičkom izdavaču.

Wixen, koji ima ekskluzivna prava na pjesme poput ‘Free Fallin’ Toma Pettyja kao i ‘Light my Fire’ grupe Doors, a sarađuje s muzičarima poput Steviea Nicksa, traži naknadu štete u iznosu od najmanje 1,6 milijardi dolara.

Spotify nije dobio direktnu ili obaveznu licencu od Wixena koja bi mu dopustila reprodukciju i distribuciju pjesama, stoji u tužbi podnesenoj na saveznom sudu u Kaliforniji.

U Spotify-u su odbili da komentarišu tužbu.

U maju je ta kompanija sa sjedištem u glavnom švedskom gradu Stockholmu pristala da plati više od 43 milijuna dolara zbog neplaćanja naknada za neke od pjesama koje je učinila dostupnim korisnicima.

Vrijednost Spotifyja, koji za ovu godinu planira izlistavanje akcija na berzi, skočila je u posljednjih nekoliko mjeseci oko 20 odsto, na najmanje 19 milijardi dolara.