Američka blokada vlasniku Alibabe da kupi kompaniju za transfer novca

Podijeli

Kineski milijarder Džek Ma odustao je od kupovine američke kompanije za transfer novca ManiGrem (MoneyGram) pošto je Vašington odbio da da “zeleno svjetlo”.

Riječ je o ugovoru od 1,2 milijarde dolara, a to odbijanje je novi primjer zaoštravanja američke kontrole kineskih investicija.

ManiGrem Internešenl i grupacija Ent Fajnenšl Servisis, u vlasništvu Džeka Ma, nisu uspeli da dobiju saglasnost Odbora za strana ulaganja u SAD (CFIUS) uprkos nastojanjima da odgovore zahtjevima tog tijela, naveo je glavni izvršni direktor ManiGrema Aleks Holms u saopštenju.

Taj odbor razmatra predložena strana preuzimanja američkih kompanija prema kriterijumu nacionalne bezbjednosti, dodaje američka agencija i ocjenjuje da ova odluka predstavlja prepreku ambicijama kineskog biznismena za širenjem na globalnim tržištima.

Akcije ManiGrema su nakon ove informacije pale za 6,8 odsto u produženom trgovanju na 12,4 dolara.

“Geopolitičko okruženje se značajno promijenilo otkako smo prije skoro godinu dana najavili predloženu transakciju sa Ent Fajnenšelom. Uprkos našim velikim naporima da budemo kooperativni sa američkim vlastima, sada je jasno da CFIUS neće odobriti ovo spajanje”, naveo je Holms.

Za sada je nepoznato šta bi bile moguće primjedbe CFIUS-a, prenosi AP.

Ma je osnivač grupe Alibaba, najveće svjetske platforme za onlajn trgovinu po ukupnoj prodaji. On je bio među glavnim kineskim biznismenima koji su u januaru prošle godine posjetili američkog predsjednika Donalda Trampa u njegovoj kuli na Menhetnu nakon pobjede na izborima.

Alibaba je tada najavila da bi grupa mogla da otvori milion radnih mjesta u SAD i da pomogne malim preduzećima da prodaju svoje proizvode kineskim i drugim azijskim potrošačima. Predsjednik SAD je poslije tog sastanka rekao novinarima u holu “Tramp kule” da je Ma “sjajan, sjajan preduzetnik”, podsjeća američka agencija.