EU novim propisima sprječava izbijanje nove finansijske krize

Podijeli

U Evropskoj uniji su stupili na snagu novi propisi, koji imaju za cilj da zaštite investitore, povećaju tržišnu transparentnost i spriječe izbijanje potencijalnih novih finansijskih kriza.

Propisi pod nazivom “Direktiva za tržišta finansijskih instrumenata (MiFID II)”, na čijoj izradi se radilo šest godina, imaće veliki uticaj na trgovanje akcijama, obveznicama i investicijama, jer će kompanije, koje trguju tim instrumentima sada morati da dostave detaljne informacije o transakcijama vrijednim više hiljada milijardi eura, prenosi BBC.

Cilj toga je da se poveća transparentnost i poboljša zaštita investitora kako bi se izbegli neki od problema iz perioda finansijske krize od 2007. do 2009. godine.

Iako su novi propisi stupili na snagu, oni još nijesu prenijeti u nacionalna zakonodavstva više od polovine od 28 članica EU.

Zemlje koje su u potpunosti implementirale direktivu, unoseći njene odredbe u nacionalno zakonodavstvo su Austrija, Kipar, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.