Hrvatska učinila prvi veći korak ka uvođenju eura

Podijeli

S obzirom da Hrvatska neće preuzeti ključne fiskalne odredbe iz poglavlja III iz tzv. Fiskalnog pakta, taj ugovor prvi je ozbiljan korak na putu prema euru, smatraju u zagrebačkom Institutu za javne finansije (IJF).

“Prihvatanjem Zakona u Saboru ostvariće se prvi pravni preduslov približavanja Hrvatske eurozoni i monetarnoj uniji. Kako fiskalni dio ugovora predviđa da strukturni budžetski manjak, članica s dugom višim od 60 odsto BDP-a, ne smije preći 0,5 odsto BDP-a, Hrvatska mora do pristupanja eurozoni (kada prestaje važiti pravo izuzeća) intenzivirati fiskalnu konsolidaciju i sprovođenje najavljenih strukturnih reformi”, stoji u najnovijem osvrtu koji potpisuju Anto Bajo iz IJF-a i Davor Galinec iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Poslovni dnevnik podsjeća da je Vlada prilikom predstavljanja strategije uvođenja eura krajem oktobra najavila potpisivanje Fiskalnog pakta, međunarodnog Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Najavu se pozdravili stručnjaci smatrajući da će Pakt biti neprocjenjiv instrument za ozbiljniju konsolidaciju javnih finansija i kontrolu fiskalnih apetita pojedinih društvenih grupa.

No, na zadnjoj sjednici prije Božića Vlada je pokrenula ratifikaciju ugovora uz izuzeće ključnog III poglavlja koje zemlje potpisnice tjera na racionalnije trošenje novca poreskih obveznika i smanjenje duga. U konačnom, jedino čega se Hrvatska obavezuje pridržavati biće dva puta godišnje učestvovati na sastancima čelnika zemalja eurozone, barem do uvođenja eura.