Ko će graditi drugi blok TE Pljevlja

Podijeli

Premijer Crne Gore Duško Marković kaže da Vlada ima ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera vezano za izgradnju II bloka Termoelektrane Pljevlja.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je kazao da će već u prvom kvartalu imati ozbiljne i snažne i primjenljive odluke u smislu i gradnje II bloka i rekonstrukcije Prvog bloka.

“Naravno, moguće i novog partnera u Elektroprivredi, ali sa jasnim ciljem da će Crna Gora poslije duže vremena imati značajno većinsko vlasništvo u Elaktroprivredi i na taj način omogućiti da kvalitetnije kreiramo razvojne politike u energetici“, dodao je on.

Podsjetio je da je Crna Gora imala međudržavni Ugovor i ozbiljnu namjeru da sa kompanijom Škoda Praha realizuje gradnju drugog bloka TE.

“U realizaciji Ugovora pojavili su se problemi u finansiranju projekta koje je trebalo da obezbijedi Škoda Praha. Toj kompaniji i njenim partnerima smo dali cijelu godinu dana da pronađu novi model finansiranja i pokretanja ovog projekta, nažalost nijesu uspjeli da to obezbijede. Elektroprivreda i upravljački odbor je dobio instrukcije u kom pravcu treba da ide, a to znači da stvaramo pretpostavke za obezbjeđivanje uslova za gradnju II bloka i naravno, ono što je veoma važno, hitna rekonstrukcija, odnosno ekološka sanacija Prvog bloka koji će omogućiti rad Prvog bloka još dvadesetak godina i ono što je još važnije, obezbijediti uslove za brzu toplifikaciju Pljevalja“, dodao je Marković, javlja CdM.