Na Islandu će biti protivzakonito plaćati muškarce više od žena

Podijeli

Island je prvi u svijetu donio zakon po kojem se kompanije obavezuju da za isti rad jednako plaćaju muškarce i žene te da će od sada biti ilegalno muškarce plaćati više od žena, javile su agencije.

Brojni političari i borci za ljudska prava smatraju da bi Island u odluci trebale slijediti i druge zemlje.

U skladu s novim zakonom uvedenim 1. januara, kompanije i vladine agencije s više od 25 zaposlenih moraće dobiti seritifikat vlade o politici jednakih plaća za žene i muškarce, a oni koji ne budu poštovali mjere platiće kaznu.

Ovakav potez Islanda dio je pokušaja da se u ovoj nordijskoj državi u kojoj u parlamentu sjedi čak 38 odsto žena, do 2022. iskorijene nejednakosti među polovima kada su u pitanju zarade.

Slične propise imaju Švajcarska i američka savezna država Minesota, ali je Island prvi u svijetu ovo pravilo ozakonio i proglasio ga obaveznim.

Po izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2017. o globalnoj nejednakosti u platama među spolovima, Island je, u poređenju s ostalim državama u svijetu, na prvom mjestu po jednakosti devetu godinu zaredom.

Zakon su podržale sve islandske parlamentarne stranke, a borci za ljudska prava kažu da se nadaju kako će islandski zakon podstaći druge da slijede njihov primjer. Zakon je najavljen 8. marta 2017, na Međunarodni dan žena.

“Mislim da ljudi postupno počinju shvatati da je ovo sistemski problem s kojim se moramo uhvatiti u koštac novim metodama”, rekla je članica uprave Udruženja za prava islandskih žena, Dagny Osk Aradottir Pind.

“Žene na ovaj problem upozoravaju decenijama. Mislim da smo uspjeli podići svijest o njemu. Zakonodavstvo je mehanizam koji garantuje da svaka firma evaluira svaki posao te potom dobije sertifikat pošto se ustanovi su muškarci i žene plaćeni jednako”, kazala je.

Na Islandu već postoji zakon po kojem se najmanje 40 odsto žena mora imenovati u odbore kompanija, a porodiljska prava jednaka su za muškarce.