Najveći izazovi kineske ekonomije u 2018. godini

Podijeli

Kineska privreda će u 2018. godini započeti trogodišnji period kritičnih bitaka za razvoj privrede.

Naime, borbe za suzbijanje domaćeg duga, siromaštva i zagađenja predstavljaju tri najveća rizika za drugu ekonomiju svijeta, ako se ne uzmu u obzir još i povećanja kamatne stope i prijetnje trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama, javljaju agencije.

Iako je Kina u 2017. godinu započela sa povoljne pozicije, čime je zabilježila prvo ozbiljnije povećanje privrednih rezultata od 2010. godine, njena ekspanzija će najvjerovatnije zabilježiti usporavanje tokom 2018. godine.

“Značajne ekonomske neravnoteže i dalje stvaraju rizik za rezultate u 2018. godini”, rekao je Rajiv Bisvas, glavni ekonomista za oblast Azije i Pacifika, u kompaniji IHS Markit u Singapuru.

“Rizici kineske privrede ostaće ključni rizici, koji bi mogli da ometaju rast u 2018. godini, a azijsko-pacifički region je posebno osjetljiv na talase usporavanja.”

Ovi talasi usporavanja se još nijesu materijalizovali, čime je zadržana određena ekonomska aktivnost. U prilog tome ide i podatak da su se nove narudžbine za izvoz, takođe, popele na šestomjesečni maksimum.

Međutim, stručnjaci predviđaju da će ekspanzija ove godine usporiti na 6,5 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. godine.