U Danskoj ukradena boca votke vrijedna 1,3 miliona dolara

Boca votke vrijedna 1,3 miliona dolara ukradena je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, saopštila je danska policija.

Rijedak primjerak boce s votkom kompanije Russo-Balt (ili Russo-Baltique) vrijedan je 1,3 milion dolara, kazao je njezin vlasnik Brian Engberg, istovremeno i vlasnik bara sa zbirkom koju čini 1.200 boca s alkoholnim pićima.

Engberg je objavio fotografiju boce, kazavši da su nadzorne kamere snimile mladića s bejzbol kapom i prekrivenim licem kako s ukradenim pićem napušta njegov bar „Cafe 33“, prenosi Hina.

„Bocu sam dobio iz Rusije, preciznije iz fabrike Dartz koja izrađuje najskuplje automobile na svijetu. U mojoj je zbirci tek šest mjeseci“, rekao je za tv kanal TV-2.

Pojasnio je da je vrijedna boca izrađena od tri kilograma zlata i tri kilograma srebra te da nije osigurana. Čep boce čini inkrustacija od bijeloga i žutog zlata s dijamantima i predstavlja repliku ruskog carskog orla, a sama boca izrađena je od 30 debelog stakla otpornog na metke.

Predmet je nedavno postao poznat široj javnosti kada se pojavio u jednoj od scena popularne američke tv-serije „Kuća od karata“. Riječ je o jednoj od epizoda treće sezone serije. U njoj danski glumac Lars Mikkelsen, koji utjelovljuje ruskoga predsjednika, vrijednu bocu votke poklanja američkom predsjedniku kojeg je u seriji glumio Kevin Spejsi.

januar 4, 2018 at 12:18 pm