Britanija će od kraljevskog vjenčanja zaraditi 500 miliona funti

Princ Hari i Megan Markl

Vjenčanje princa Harija i američke glumice Megan Markl moglo bi britanskoj ekonomiji donijeti 500 miliona funti od stranih i domaćih turista koji će propratiti svadbeno slavlje, procjenjuje britanski državni zavod za statistiku.

Princ Hari, unuk kraljice Elizabete Druge i peti u nizu nasljednika britanskog prijestola, vjenčaće se 19. maja u dvorcu Windsor, kraljevskoj palati.

Prema službenoj statistici, vjenčanje Harijevog starijeg brata, princa Wiljema i  njegove supruge Kejt u aprilu 2011. dovelo je u Veliku Britaniju 350.000 turista više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Sličan rast predviđa se i za Harijevo vjenčanje.

Stručnjaci predviđaju da će oko 200 miliona funti donijeti turizam, putovanja, hoteli. Dodatnih 150 miliona funti potrošiće se  na zabavu i proslavu tog dana, kao i 50 miliona na kupovinu majica, kapa i drugih suvenira.

Dodatnu vrijednost od vjenčanja predstavljaće još oko 100 miliona funti od besplatne promocije Britanije u svijetu.

Preduzeća u Vindsoru već se spremaju da iskoristite interes širom svijeta za mladence – princa Harija, jednog od najpopularnijih članova britanske kraljevske porodice, i Megan Markl koja je javnosti poznata po glumačkoj ulozi u televizijskoj drami Parnica.

„To će biti veliki podsticaj za ekonomiju, biće sjajno vidjeti ovdje toliko ljudi za vjenčanje i zapravo biti domaćin samog vjenčanja“, izjavio je Endrju Li, menadžer hotela preko puta dvorca Vindsor.

Britanski turistički šefovi već predviđaju da će 2018. godine biti uspješna za ovu industriju, podržana padom vrijednosti funte od glasanja za izlazak zemlje iz Evropske unije 2016. godine.

Slabija funta je privukla više stranih posjetilaca u zemlju i uticala je da mnogi Britanci odustanu od odmora u inostranstvu što je podstakla domaću potrošnju.

januar 5, 2018 at 8:52 am