CRBC favorit za gradnju mosta u Hrvatskoj

Podijeli
Odluka o izboru graditelja Pelješkog mosta biće usvojena do 15. januara, potvrđeno je iz Hrvatskih cesta.

Taj rok interno je postavljen kao cilj i utvrđen kao posljednji, što znači da više ne bi smjelo biti dodatnog kašnjenja, tim više što se okončanje ovog konkursa najavljivalo prije gotovo dva mjeseca i to od predstavnika hrvatske Vlade, piše Novi list.

Kao jedini razlog kontinuiranog odgađanja izbora graditelja u najvećoj hrvatskoj infrastrukturnoj investiciji spominje se detaljna priprema tenderske dokumentacije i budućeg ugovora s ciljem da se maksimalno smanji rizik od mogućih žalbi na rezultate, koje bi dodatno odgodile potpis ugovora i početak izgradnje.

Riječ je o doista kompleksnoj i opsežnoj dokumentaciji te se ništa ne želi prepustiti slučaju pogotovo ne nakon što je već na žalbi pala odluka o izboru kompanije, koja će biti zadužena za nadzor gradnje Pelješkog mosta.

Naime prihvaćena je žalba firme »Lipov Gaj« od strane Državne komisije za kontrolu javne nabavke, pa sve to dodatno odgađa ispunjavanje uslova za početak izgradnje mosta.

O onome drugom još intrigantnijem pitanju tko će dobiti posao gradnje Pelješkog mosta niko ne želi dati nikakvu službenu informaciju niti na bilo koji način prejudicirati rezultate tendera.

Međutim, neslužbeno se može doznati kako će posao na kraju vjerovatno ipak dobiti Kinezi i to iz više razloga. Prvi i najvažniji jest da je njihova ponuda nakon evaluacije i pažljivog ispitivanja ipak ocijenjena kao najbolja i donosi najviše bodova. Pritom treba znati kako najveći broj bodova donosi upravo kriterijum najpovoljnije cijene, a tu su Kinezi u velikoj prednosti pred ostalima.

Ponude su otvorene i javno predočene još sredinom septembra prošle godine, što znači da će proces odlučivanja potrajati puna četiri mjeseca, što je maksimalni dozvoljeni rok.

Za gradnju Pelješkog mosta javila su se tri kandidata, a riječ je o zajedničkoj ponudi Astaldija i turske kompanije vrijednoj 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, zatim o ponudi Strabaga koja iznosi 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om.

Treću i financijski najpovoljniju ponudu dao je kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation (CRBC), koji gradi i crnogorski autoput. Njihova ponuda iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 2,6 milijardi s PDV-om.

U tom su konzorcijumu su i CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.