Rotirajući parking sistem stigao u region

Podijeli

Automatizovani sistem koji od dva mjesta za parkiranje napravi osam od skoro se može vidjeti u Zagrebu.

Rotari parking, ekonomični parking sistem koji umjesto u širinu ide u visinu i tako obezbjeđuje veći broj parking mjesta na manjoj površini, instaliran je u Zagrebu, a pitanje je vremena kada će se ova inovacija vidjeti i u ostalim gradovima.

Naime, iako ovakvo tehničko rješenje – kada auto ulazi u konstrukciju i sistem ga podiže u vazduh kako bi to isto mjesto oslobodio za drugi automobil, u svijetu postoji više od decenije, na Balkanu ga je prva, koliko je poznato, instalirala hrvatska kompanija „Europark sistem“, i to u svom dvorištu.

https://youtu.be/o9uC8fzFitA

Ova firma je na tržištu nešto više od godinu dana i specijalizirala se za projektovanje i primjenu novih tehnologija parkiranja, a na ovom projektu je radila u saradnji s fakultetima i kompanijama iz Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

Njihov sistem instaliran je na parking mjestu koje inače zauzimaju dva automobila, ali na njemu u isto vrijeme može biti parkirano čak osam vozila.

Iako rotirajućih parkinga još nema u Srbiji, barem ne iznad zemlje, na tom tržištu ima nekoliko kompanija koje se u saradnji sa stranim partnerima bave proizvodnjom ovih sistema, piše Kurir.

Automatizovane sisteme parkiranja je tako u Srbiji, za sada, moguće vidjeti u nekoliko modernih beogradskih zgrada, ali se za postavljanje istih na javnim površinama, kako kažu, još nije naišlo na razumijevanje institucija.