Da li je Srbija prepustila “zlatnu koku”

Podijeli

Vlada Srbije odlučila je da koncesiju za Aerodrom “Nikola Tesla” dodeli francuskoj kompaniji Vansi erports, koja je, kako je objašnjeno, dala najbolju ponudu na tenderu u konkurenciji četiri konzorcijuma i kompanije. Odluka vlade “pala” je 5. januara, na vanrednoj sjednici u večernjim satima, i to uoči božićnih praznika, što samo ukazuje na značaj i urgentnost odluke, ocjenjuju Vesti online.l

Prema do sada saopštenim detaljima, koncesija je teška 501 milion eura, od čega je 84 miliona namijenjeno malim akcionarima, dok je za budžet Srbije predviđeno 417 miliona eura.
 
Srpski zvaničnici uvjeravaju da je osim ovih pola milijarde prihodovanja, za državu važno to što će do kraja koncesije u trajanju od 25 godina, Vansi erports biti u obavezi da investira 732 miliona eura, što neće biti otkaza i što se u naredne tri godine neće povećavati aerodromske takse.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da će ukupna dobit od koncesije na kraju njenog isteka biti 1,468 milijardi eura, kao i da se francuska kompanija obavezala da će do kraja ugovora obezbijediti 15 miliona putnika na godišnjem nivou.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija, međutim, kaže da niko ne može da garantuje rast broja putnika.

“To može da garantuje jedino brzi rast naše industrije, ništa drugo”, upozorava on.

Bušatlija takođe ukazuje i na to da je nejasno gdje će novac namijenjen investicijama biti uložen kada ni postojeći kapaciteti nisu iskorišćeni do kraja.

“Priča o još jednoj pisti je bizarna, kada ni ovu pistu ne koristimo dovoljno”, komentarisao je Bušatlija za N1.

Povodom odluke o koncesiji čiji će ugovor biti potpisan u narednih 60 dana, resorna ministarka Zorana Mihajlović je rekla da je poslovanje aerodroma važan signal svima koji razmišljaju o ulaganju u Srbiju, ali i putokaz drugim državnim kompanijama kakve rezultate mogu da ostvare ako rade odgovorno i sa jasnom vizijom.