Audi najavljuje dizajnerski zaokret

Podijeli

Audi je najavio da će se polako, ali sigurno udaljiti od svog standardnog pristupa kreiranju automobila i dizajnerske filozofije.

Tokom prethodnih nekoliko decenija, ovaj proizvođač je prilikom kreiranja raznovrsnih linija primijenio nevjerovatno sličan dizajn, koji ponekada može djelovati gotovo identičan. Međutim, njemačka marka nedavno je priznala domaćim medijima da će započeti s dizajniranjem vizuelno drugačijih vozila.

“Ovo, u procesu naše proizvodnje, može dovesti do dizajniranja nečega što će Audi učiniti prepoznatljivijim novim i sve jačim tržištima, kao što je kinesko”, izjavio je direktor njemačkog proizvođača, Rupert Štadler.

“Sada, kada smo dobro poznati i u Aziji, vrijeme je da unesemo promjene u filozofiji koje će se ticati našeg ukupnog rada i na bolji način razdvojiti naše modele izgledom”, rekao je Stadler.

Ovakve izjave su potkrijepljene potvrdama šefa dizajna kompanije Audi, Marca Lihtea, koji je izjavio da će njihov prepoznatljivi dizajn morati postati atraktivniji.

“Mi prepoznajemo ove potrebe i savršeni uslovi za uključivanje krucijalnih promjena su stvoreni. Pošto naše linije automobila u proizvodnoj formi ostaju minimalno šest godina, u današnjem svijetu, smatram, svaki model bi trebalo da posjeduje svoj lični dizajn kako bi postao atraktivniji na duže staze”, dodao je dizajner.

Lihte je rekao da usvajanje elektrificiranih pogonskih sklopova omogućuje dizajnerima veću slobodu, dozvoljavajući im da kreiraju vozila sportskog stila i nižih profila.