Kina će olakšati uslove za investiranje u slobodne trgovinske zone

Podijeli
Državno vijeće Kine je odlučilo da ublaži regulative za inostrane kompanije koje ulažu u kineske slobodne trgovinske zone kako bi promovisalo reforme i otvaranje.

Sudeći prema odluci koju je pozdravio i kineski premijer Li Keqiang, Kina će omogućiti firmama iz sektora zabave, koje su u potpunosti u stranom vlasništvu, da obavljaju poslove u slobodnim trgovinskim zonama i dati stranim investitorima priliku da ulože svoje sredstva u internet veze.

Kina će ukloniti ograničenja na najmanje 70 odsto opreme kada je riječ o projektima urbanog željezničkog prometa koji su finansirani stranim kapitalom, a trebaju se izvoditi u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Firmama koje su u potpunosti u stranom vlasništvu omogućeno je otvaranje benzinskih stanica te osmišljavanje, proizvodnja te popravka aviona maksimalne nosivosti od 6 tona. Podignuta je i zabrana investicija u helikoptere nosivosti najmanje 3 tone.

Investitori iz inostranstva takođe će moći i kontrolirati dioničare u međunarodnim špediterskim agencijama, javlja CRi.

Potrebno je naglasiti kako su kineske slobodne trgovinske zone svojevrstan način za testiranje novih mjera, uključujući liberalizaciju kamatnih stopa i nekih investicijskih ograničenja kako bi se ekonomija Kine što bolje integrisala s međunarodnim praksama. Prva je otvorena ona u Šangaju, a danas ih ima ukupno 11.