Da li ove godine izumire download muzike?

Podijeli

Dolazak 21. vijeka donio je i nikad rašireniju pojavu pjojma „download“. Iako u našem jeziku možemo koristiti umjesto njega „preuzimanje“ ili „skidanje“, za ovu priču daleko je bolji original iz engleskog. Brz internet, jeftiniji internet, piratstvo, a potom streaming muzičke usluge pristigle s iPodom te njegovom konkurencijom… Jednostavno, download je bio pojam, fizički mediji kao CD ili DVD potpuno su izgubili primat.

Ali, svemu jednom mora doći kraj i s 2018. to bi se moglo dogoditi za download. Barem kao pojam. Jer, streaming platforme mijenjaju sve. Nude sve na dlanu, odmah i bez čekanja, što zaljubljenicima u muziku nudi nešto što jednostavno nijesu mogli ne prihvatiti. Stoga, malo će ljudi na zapadu znati odgovoriti kad su posljednji put “skinuli” neki MP3. Vjerovatno ne pamte. Ni ne moraju… Uz Deezer, Spotify, Apple Music, Google Play Music ili Tidal, nije potrebno “skidati”. U priči o filmovima te posebno igrama, download još ima značaj, no i to će se uskoro promijeniti, savim sigurno.

Ipak, umjesto priče, brojke neka kažu svoje. U prvih sedam mjeseci prošle godine na području Sjedinjenih Američkih Država zabilježeno je 184 milijardi audio streamova. To je rast od 64 odsto na godišnjem nivou, ako je vjerovati izvještaju Nielsen Music U.S. Istovremeno, download muzičkih albuma pao je za 18,3 odsto, a download muzike u globalu za 24 odsto. Prije samo pet godina, 70 odsto prihoda muzičkog tržišta na globalnom nivou činio je download!

I muzičari bi voljeli da je tako ostalo, ali nije. Naime, nakon što su ploče prestale da budu jedina alternativa, krenulo je piratstvo. Kaseta, CD i DVD lako su se mogli “prekopirati”, baš kao što se s pojavom interneta širom svijeta sve moglo lakše podijeliti – besplatno. To je uništavalo velike kuće, zajedno i s autorima. Situacija je sad takva da su korisnici dobili na dlanu “svu muziku ikad napravljenu” po cijeni do 7-8 eura mjesečno, što izdavačima donosi enormnu zaradu, ali autori nemaju šta tražiti u cijeloj priči jer im u prosjeku samo jedan odsto prihoda od svega što rade donosi streaming. Tužno, ali istinito. I zato bi trebalo da se postave bolje, ipak su oni ti koji prodaju proizvod.

Stoga, na kraju ove priče, rezultat je identičan kao i toliko puta, kad dođe do transformacije načina distribucije sadržaja, u ovom slučaju muzičkog, neko u cijelom lancu ostaje zakinut.

ICTbusiness.info