London: Prepreke našim bankama donijeće krizu u EU

Podijeli

Kako prenosi Bloomberg, u zajedničkom tekstu objavljenom u njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) britanski ministar finansija Philip Hammond i ministar za Brexit David Davis poručili su kako žele blisku suaradnju između evropskih i britanskih regulatora nakon istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, kao dijela proširenog trgovinskog sporazuma koji pokriva i promet robama i finansijske usluge.

Mediji navode kako je istup dvojice britanskih ministara brižljivo tempiran s obzirom na početak trgovinskih pregovora u martu, prenosi Poslovni. Naime, Hammond i Davis u srijedu su bili u Njemačkoj na sastancima s poslovnim grupacijama kako bi predstavili britansku viziju budućih odnosa s Evropskom unijom. Inače, obje strane trenutno su u fazi definisanja šta tačno žele postići u pregovorima. Glavni evropski pregovarač Michel Barnier u utorak je ponovio svoj prilično “tvrd stav” u području bankarstva. To će omogućiti objema stranama da osiguraju kako se “takva katastrofa” kao što je bila finansijska kriza 2008. godine “ne dogodi ponovno”, napisali su ministri.

“Moramo udvostručiti naše kolektivne napore kako bi osigurali da teško stečena finansijska stabilnost ne bude u opasnosti, usuglasivši se oko sporazuma koji podržava saradnju među evropskim bankovnim sektorom, a ne da ga fragmentira”, stoji u tekstu u FAZ-u.

Barnier tvrdi kako bankarstvo neće biti dio trgovinskog sporazuma te kako po izlasku iz EU prestaje i mogućnost da britanske banke koriste “finansijsku putovnicu” koja im omogućava jednostavno poslovanje u evropskim državama. Barnierovi stavovi sugerišu – s obzirom da pitanje “finansijske putovnice” neće biti dijelom pregovora – kako će teško biti dogovoriti i regulatornu jednakost, odnosno priznanje da je britanski regulatorni okvir dovoljno vjerodostojan za Brisel. 

Britanci se nadaju da će po otpočinjanju trgovinskih pregovora uspjeti da uvjere vlade država-članica da se odmaknu od Barnierovog stajališta. U članku u FAZ-u Philip Hammond i David Davis su sugerisali kako će tražiti održavanje visokog nivoa usklađenosti s Evropskom unijom kako bi britanske banke imale mogućnost poslovati što je slobodnije moguće unutar EU-a. 

“Da bi tako blisko trgovinsko partnerstvo u prometu roba i usluga uspjelo, moraćemo održavati naše zajedničke principe – uključujući naše zajedničko vjerovanje u visoke standarde – i nastavak inteligentne saradnje naših regulatora”, stoji u ministarskom tekstu.

“Međusobno povjerenje koje imamo u regulatore, u cijelom nizu područja, izgrađenio je tokom niza godina saradnje i nema dobrog razloga zašto bi to nestalo nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju”, navodi se u FAZ-ovom članku.