CRBC će graditi Pelješki most

Podijeli

China Road and Bridge International (CRBC) izabran je za izvođača radova na Pelješkom mostu, saznaju hrvatski mediji neslužbeno.

CRBC gradi i prve kilometre crnogorskog autoputa, na dionici Smokovac-Mateševo.

Prvi i najvažniji jest kriterijum je njihova ponuda nakon evaluacije i pažljivog ispitivanja ipak ocijenjena kao najbolja i donosi najviše bodova.

Pritom treba znati kako najveći broj bodova donosi upravo kriterij najpovoljnije cijene, a tu su Kinezi u velikoj prednosti pred ostalima. Ponude su otvorene i javno predočene još sredinom septembra prošle godine, što znači da je proces odlučivanja potrajao puna četiri mjeseca, što je maksimalni dozvoljeni rok.

Projekat s 85 odsto potrebnih sredstava sufinansira se iz fondova EU. Iako niko nije službeno Hrvatskoj prigovarao da posao ne može dati kineskoj kompaniji, neslužbeno je Zagrebu sugerisano da pričeka s odlukom. Prema dostupnim informacijama, nekoliko velikih evropskih građevinskih kompanija je lobiralo u Briselu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Za gradnju Pelješkog mosta javila su se tri kandidata, a riječ je o zajedničkoj ponudi Astaldija i turske firme, vrijednoj 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, zatim o ponudi Strabaga koja iznosi 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om. Treću i finansijski najpovoljniju ponudu dao je kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation, koja iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 2,6 milijardi s PDV-om.

U tom su konzorciju i CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.