Kostić ostaje bez Gorenjske banke?

Podijeli

 

Posljednja akvizicija jednog od najvećih srpskih preduzetnika Miodraga Kostića, ukupno 80 miliona eura vrijedna kupovina paketa od 55 odsto dionica Gorenjske banke zbog špekulacija o porijeklu novca i pretpostavki o malverzacijama ne prestaje privlačiti pažnju slovenskih medija.

Kostić preko AIK banke u svom vlasništvu ima 75,99 posto udjela u Gorenjskoj, a navedena transakcija se nalazi pod nadzorom Ureda za sprječavanje pranja novca i Narodne banke Srbije.

S obzirom na to da je samom preuzimanju prethodilo višemjesečno razdoblje pregovora i ishođenja dozvola, koje je u konačnom MK Grupa i dobila, toj grupaciji kojoj je Kostić vlasnik, Poslovni dnevnik se obratio za komentar. 

Pouzdani i stabilni

U februaru prošle godine Evropska centralna banka (ECB) dala je zeleno svjetlo za Kostićevo daljnje preuzimanje do 100 sdsto dionica i glasačkih prava dionica Gorenjske banke. “AIK banka, prema veličini aktive, kapitala i ostvarenog poslovnog rezultata spade u prvih pet banaka na domaćem tržištu. Prepoznata je kao pouzdana i stabilna finansijska institucija s kapitalom većim od 550 miliona eura i adekvatnošću kapitala od oko 30 odsto.

U svom poslovanju isključivo poštuje regulatorne zahtjeve i standarde dobre bankarske prakse, što je potvrda i brojnih domaćih i međunarodnih priznanja koje godinama dobiva. Svoje poslovanje transparentno objavljuje u skladu s međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom”, saopštili su iz te banke na upit Poslovnog dnevnika. 

Prema Zakonu o bankama, AIK mora Narodnoj banci Srbije podnijeti zahtijev za odobrenje dozvole za sticanje kvalifikovanog udjela u Gorenjskoj banci, a Delo piše kako bi se od njega mogla tražiti i dokapitalizacija u visini od 60 miliona eura.

Slovenija – poznati teren

Navode i da AIK banka možda neće dobiti pristanak srpskog regulatora za dovršenje akvizicije Gorenjske banke, pozivajući se na informacije Slovenačke agencije za obavještavanje i bezbjednost (Sove).

Što se drugog dijela medija tiče, preuzimanje Gorenjske gotova je stvar te AIK banci i Kostiću preostaje samo detaljiziranje sporazuma o iznosu koji treba položiti na poseban račun kao garanciju za neke od kontroverznih transakcija ove banke iz prošlosti, a sve u dogovoru sa kompanijom Sava, nekadašnjim većinskim vlasnikom Gorenjske banke.  

Slovenija Miodragu Kostiću nije nepoznat teren jer je ondje već investirao kupovinom Kempinski hotela u Portorožu i trećine njihovog aerodroma.

U Kostićevu diverzifikovanom vlasničkom portfelju bankarski sektor ima značajno mjesto, pa ni Gorenjska banka nije prva ni jedina prošlogodišnja akvizicija u tom smjeru jer je takođe preuzeo grčku Alfa banku u Srbiji.

Kostić je, kaže slovenački PoselDanes, zainteresovan i za Deželnu banku Slovenije (DBS) koja se smatra ključnim finansijskim stubom slovenačke poljoprivrede i ruralnih područja. 

Krajem novembra prošle godine njegova AIK banka je predala obavezujuću ponudu za kupovinu većinskog udjela u toj banci, a Kostić i inače lobira za jačanje slovenačko – srpskih investitorskih veza.