Tusk: Balkan je kao “Game of Thrones”, samo bez zmajeva

Podijeli
Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je na inauguraciji bugarskog predsjedanja EU u četvrtak u Sofiji usporedio zapadni Balkan s tv-serijom “Igra prijestola” (Game od Thrones)#, ali bez zmajeva.

U govoru na bugarskom je Tusk, bivši poljski premijer spomenuo prioritete novog rotirajućeg predsjedništva, a to su evropska perspektiva zapadnog Balkana tj. zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

“Istorija Balkana je dramatičnija i zanimljivija od scenarija ‘Igre prijestolja’ iako nema zmajeva”, rekao je u slikovitom govoru punom anegdota i istorijskih referenci, javlja Hina.

“Željeli bismo da sadašnjost i budućnost Balkana manje sliče dramatičnim filmovima. Ljudi te regije zavrijeđuju stabilnost i blagostanje”, naglasio je on.

Tusk je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do evropskih uspjeha Bugarske.

“Niko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj istorijski zaokret”, naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU koji su i među najvećim euro-optimistima.

Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedavanja koje je počelo 1. januara i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea.

“S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku ćete uspjeti”, zaključio je Tusk.