Arapi postaju suvlasnici vjetroparka Krnovo

Podijeli

Energetska kompanija Masdar sa sjedištem u Abu Dabiju potpisala je ugovor s francuskom kompanijom Akuo Energy, kojim se predviđa ulaganje u vjetropark Krnovo kod Nikšića, saznaje portal Investitor.

Sporazumom kojeg su potpisali čelnici dvije kompanije tokom konferencije o održivoj energiji u Abu Dabiju, predviđeno je da arapska kompanija stekne udio od 49 odsto u vjetropark nadomak Nikšića, koji trenutno raspolaže snagom od 72 megavata (MW) i kojim upravlja francuska kompanija.

Iznos ulaganja ostao je poslovna tajna.

Izgrađen u jednoj fazi, projekat Krnovo obuhvata 26 GE vjetroturbina. Finansiranje projekta obezbijeđeno je od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), KfW-a,IPEX-Banke te francuske razvojne finansijske institucije Proparco.

Vjetropark koji je punom snagom počeo da radi u novembru, trenutno strujom opskrbljuje oko 45.000 domaćinstava u sklopu 12-godišnjeg ugovora o otkupu električne energije s državnim preduzećem Crnogorski operator tržista električne energije (COTEE).

Krnovo je Masdarova druga vjetroelektrana na zapadnom Balkanu.

“Srećni smo što ćemo konsolidovati našu prisutnost u kontinentalnoj Evropi kroz Krnovo i ući u partnerstvo s Akuo Energy-jem, dokazanim liderom obnovljivih izvora energije s velikim geografskim dosegom”, izjavio je Mohamed Jameel Al Ramahi, predsjednik Uprave Masdara.

“Poslovna rješenja za obnovljivu energiju imaju ključnu ulogu u crnogorskoj energetskoj budućnosti, a naše dvije kompanije žele pomoći tranzit države prema čistijim energetskim izvorima”, dodao je on.

Crna Gora je, prema njehovim riječima, lider u obnovljivim izvorima energije u Evropi jer više od 40 odsto domaće potrošnje električne energije stiže iz “zelenih izvora”.