Zašto se pametni satovi još nijesu “primili” kod korisnika

Podijeli

Pametni satovi imaju milione korisnika koji ih obožavaju i ne misle odustati od njih. To je odlično i potvrđuje da ti uređaji imaju određenu vrijednost, ali… Pametni telefoni, računari, televizori, igračke konzole i “tradicionalni” satovi imaju milijarde korisnika. Teško je naći dom na svijetu u kojem nije barem jedna od ovih stvarčica, a najčešće su sve. I tu je problem, pametni satovi su trebali biti to.

Raspravlja se uveliko o tome zašto nijesu, ali odgovor je jednostavan – preskupi su. Daleko skuplji no što bi trebalo da budu. Svaki malo bolji pametni sat, a pod time se ne misli samo na Samsungove ili Appleove, već i na Sony, Huawei, LG… košta previše. Za taj novac može se kupiti sjajan “tradicionalni” sat, vrhunske marke. Za cijenu pametnog sata, može se kupiti odličan “tradicionalni”. Za cijenu pametnog sata kupi se flagship pametni telefon prethodne generacije i sigurno je bolji nego pametni sat. Primjera je mnogo.

Svaki sugeriše isto, cijena je previsoka jer pametni satovi zapravo su nadopuna, zamjena, produžetak drugog uređaja. Oni nijesu nezavisni, oni nemaju sami po sebi vrijednost koja bi ih istakla i zato su samo zanimljiva stvarčica, koju će entuzijasti uvijek voljeti da kupe i nose. Ili oni s viškom novca, dok “odmaraju” ruku od skupocjenog “tradicionalnog” sata. Ostali neće. Ne zato jer ne žele nego jer najčešće ne mogu izdvojiti previše novca za nešto što im ne predstavlja vrijednost na koju je procijenjeno.

Ako korisniku treba nešto za fitness, kupiće specijalizovanu pametnu narukvicu. Ako korisniku treba nešto za nadgledanje otkucaja srca ili drugih zdravstvenih stavki, kupiće specijalizovanu pametnu narukvicu. Zaključak je jednostavan.

Sad ga “samo” moraju prihvatiti proizvođači. Ili ne moraju, ali onda moraju prihvatiti činjenice i zadovoljiti se onom da se nalaze u priči o milionima korisnika, a ne milijardama.

Naravno, nakon priče o cijeni treba na red doći ona o bateriji koja je i dalje nepraktična zbog kratkog vijeka trajanja, potom problemi sa zagrijavanjem na zglobu… Zapravo je pozitivno što pametni satovi još opstaju s obzirom na prepreke i negativnosti koje ih okružuju s pravom ili bez.

ICTbusiness.info