Australija tužila Kanadu zbog diskriminacije uvezenog vina

Podijeli

Australija je u srijedu tužila Kanadu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog “proizvoljnih i štetnih” ograničenja uvoza vina, proširujući time sličnu tužbu Sjedinjenih Američkih Država.

U Kanberi tvrde da su mjere grupe kanadskih saveznih pokrajina naškodile njenom izvozu u tu sjevernoameričku zemlju.

Kanada je četvrto izvozno tržište australijskih vina, vrijedno nekih 185 miliona australskih dolara (147 miliona američkih dolara), javlja Hina.

Tužba se vremenski poklopila s bojaznima da Kanada pokušava da ograniči pristup svom tržištu uprkos nastojanjima članica Transpacifičkog partnerstva da održe na životu taj sporazum nakon povlačenja SAD-a.

“Australija je zatražila službene konsultacije (kod Svjetske trgovinske organizacije) o diskriminatornim mjerama prema uvozu australijskih vina koje smatramo nespojivima s kanadskim obavezama unutar WTO-a”, izjavio je australijski ministar trgovine Stiv Siobo.

Mjere, po njegovim riječima, uključuju dodatne poreze, naknade i marže na uvezeno vino, zasebne distribucione kanale za lokalna vina i ograničenje prodaje uvezenog vina u trgovinama mješovitom robom i u internetskoj prodaji. Prodaja uvezenih vina ograničena je na posebne djelove unutar prodavnica s posebnim blagajnama.

Tužba Australije proširuje sličan prigovor koji su SAD prije godinu podnijele protiv kanadske savezne pokrajine Britanske Kolumbije budući da obuhvata i pokrajine Ontario i Kvebek.

Službene konsultacije WTO-a prva su etapa u rješavanju sporova. Ako problem ne bude riješen u roku od 60 dana, Australija bi od WTO-a mogla zatražiti formiranje panela stručnjaka radi detaljnije analize slučaja.