Ferrero kupuje američki dio Nestlea i postaje treći najveći proizvođač čokolade u svijetu

Podijeli

Švajcarski prehrambeni div Nestle dogovorio je prodaju svog američkog poslovanja sa slatkišima italijanskom Ferreru za 2,8 milijarde dolara, čime je izvršni direktor Nestlea Mark Šnajder preduzeo svoju prvu veliku prodaju i učinio mali korak na putu prema proizvodnji zdravije hrane.

Nestle, najveći svjetski proizvođač pakovane hrane, kao razlog za tu prodaju naveo je slabu tržišnu poziciju u SAD-u, gdje zaostaje za Heršejom, Marsom i Lindtom.

Za Ferrero, kompaniju u porodičnom vlasništvu, taj potez je, međutim, prilika da brzo ojača svoje pozicije na tom ključnom tržištu, na kojem je u protekloj godini već preduzeo dvije akvizicije. Taj proizvođač Nutelle i Ferrero Rocher pralina postaće tom akvizicijom treći najveći proizvođač čokolade u SAD-u, ujedno i globalno, podaci su Euromonitor Internationala, prenosi Hina.

Nestle želi zdraviju hranu

Nestle, koji je započeo svoje poslovanje dalekih 1880-ih godina prodajom mliječnih čokolada, time prati promjene potrošačkih navika od loše i slatke hrane prema “zdravlju i velnesu”. Ta kompanija još ističe da i dalje ostaje prisutna na američkom tržištu s ostalim svojim poslovanjem.

Po podacima Euromonitora, tržište SAD predstavlja skoro 19 odsto globalnog tržišta čokolade, vrijednog godišnje 102,3 milijarde dolara u maloprodaji. Vrijednost tog tržišta podupire potražnja ljudi za sve skupljim čokoladama, jer prodate količine padaju zbog popularnosti alternativnih proizvoda.

Nestle je proteklih godina izgubio tržišni udio u SAD zbog start-up kompanija poput Kinda.

Čak i švajcarski Lindt, čije se Lindor čokoladne kuglice prodaju po premijum cijeni, osjeća posljedice na tržištu. U utorak je, naime, saopštio da mu je ukupna organska prodaja u 2017. porasla svega 3,7 odsto, što je ispod ciljanih od šest do osam odsto rasta, dok mu je prodaja u SAD pala 1,6 odsto.