Ni niže kamate nijesu pogurale stambene kredite

Podijeli

Ni niske kamatne stope na stambene kredite nijesu, tokom protekle godine, uticale na porast broja odobrenih zajmova za kupovinu nekretnina.

Štaviše, ovi zajmovi bilježe blagi pad tokom proteklih 12 mjeseci, pa ni privlačne kamatne stope ispod tri odsto u slučaju kada je dug vezan za euro, nijesu uspjele da preokrenu situaciju.

Uz nisku kreditnu sposobnost građana, u Udruženju banaka Srbije ocjenjuju da je riječ o vjerovatno već “malo zasićenom tržištu”, prenose Novosti.

Pritom, tek petina zaduženih u švajcarskoj valuti iskoristila je modele Narodne banke Srbije za rješenje svog problema.

Podaci Kreditnog biroa pri ovom udruženju pokazuju da građani u Srbiji trenutno otplaćuju 107.353 stambena kredita. Do posljednje rate preostalo im je da plate još ukupno 377,9 milijardi dinara. Veći dio ovog iznosa, ravno 80 odsto, odnosi se na dug u eurima, a preostalo na dug u švajcarskim francima.

Kroz zajmove u “švajcarcima”, u Srbiji se trenutno otplaćuju ukupno 17.684 stana. Njihovi vlasnici, prema podacima Udruženja, bankama treba da vrate još 77,22 milijarde dinara.

Ovi dužnici u proteklom periodu suočili su se sa velikim problemom u otplati, s obzirom na to da je franak ojačao prema euru, što je gotovo udvostručilo glavnice njihovih kredita.

Nezadovoljni ponuđenim načinima rješavanja svog problema od strane banaka (riječ je o četiri modela rješenja koje je omogućila NBS), većina ovih dužnika nije htjela da sa bankama sklapa dodatne anekse ugovora. Očekuju da će njihova udruženja izdejstvovati povoljnija rješenja.

Prema dostavljenim podacima iz izvještaja banaka, zaključno sa 30. novembrom 2017. godine, 3.337 korisnika stambenih kredita indeksiranih u francima podnijelo je zahtev za zaključenje aneksa ugovora o kreditu u skladu sa Odlukom o mjerama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti.

To je 20,21 odsto uručenih obavještenja, rečeno je Novostima u NBS.