Predstavnici JP Morgana u četvrtak u Podgorici, tema: EPCG

Podijeli

Renomirana američka finansijska institucija J.P. Morgan jedna je od nekoliko kompanija koje pregovaraju sa Ministarstvom ekonomije o načinu preuzimanja 41,7 odsto akcija italijanske kompanije A2A.

Kako saznaje portal Antena M, delegacija J.P. Morgana dolazi sjutra u Crnu Goru, kako bi sa predstavnicima Vlade obavile još jednu rundu pregovora.

Američki kreditor J.P. Morgan je finansijska institucija poznata po pružanju različitih finansijskih usluga, a posluje preko 200 godina.

U pregovorima sa Vladom moguće su, kako saznajemo, dvije opcije.

Prva, da J.P. Morgan otkupi potraživanja od A2A i da Italijanima isplati novac odmah, uz određeni “diskaunt”, a da vlada isplaćuje po ugovorenom iz Put opcije kompaniji J.P. Morgan godišnje rate(ukupan iznos 250 miliona).

Druga opcija, koja je malo vjerovatna, je da J.P. Morgan samo otkupi potraživanja od A2A i tako u narednih sedam godina da Vlada rate plaća J.P Morganu.

Samo naizgled nema velike razlike za crnogorsku stranu između dvije opcije. Postoji, zapravo, krupna razlika, jer, ukoliko J.P. Morgan kompaniji A2A plati odmah, Crna Gora na taj način ne bi morala da čeka istek roka od sedam godina da bi postala vlasnik akcija u EPCG. U drugoj opciji Vlada ne bi bila vlasnik dok ne istekne sedam godina, odnosno, dok ne isplati sve rate.

Ta opcija je malo vjerovatna dijelom jer su iz Vlade više puta saopštili kako želi da što prije preuzme vlasništvo na 41,7 odsto akcija A2a. Zato ne pregovaraju sa kompanijama koje bi mogle direktno kupiti akcije od Italijana, već sa kreditnim institucijama uz čiju pomoć bi se našao način otkupa tih akcija koji bi bio najbolji za državu i EPCG i najmanje opteretio državni budžet.

Pokušali smo da iz Ministarstva ekonomije dobijemo potvrdu naših saznanja, te detalje pregovora.

Pitali smo ih prvo da li je tačno da će sjutra biti sastanka. Nijesmo dobili potvrdu, ali ni demanti.

”Ministarstvo ekonomije je više puta potvrdilo da vodi razgovore sa nekoliko kompanija i finansijskih institucija u cilju iznalaženja najpovoljnijeg načina za otkup akcija italijanske kompanije A2A. Ono što Ministarstvo nije potvrdilo jesu medijske spekulacije o tome koje su to kompanije u pitanju, a razlog za takav stav je jednostavan: ne želimo da fazu razgovora, koja je nužan korak u procesu donošenja odluka i koja može, a ne mora, imati konkretan rezultat, uzdižemo na nivo koji bi za čitav postupak odlučivanja imao više štete nego koristi. Dakle, pitanje sa kim razgovaramo je manje relevantno u odnosu na cilj da postignemo željeni rezultat u tim razgovorima. Onda kada do toga dođemo, naravno da ćemo o detaljima odluke obavijestiti javnost”– odgovorili su iz tog resora.

Dodaju da postojanje interesovanja nekoliko renomiranih kompanija potvrđuje kredibilnost Vlade kao partnera, kao i činjenicu da je EPCG stabilna kompanija sa snažnim razvojnim potencijalom.

”Vlada će učiniti sve da razgovori koje vodi rezultiraju u najpovoljniji mogući ishod za Crnu Goru i njenu najveću energetsku kompaniju”– dodali su.

Pitali smo i da li je konačno utvrđen i nepromjenjiv iznos novca koji treba da bude isplaćen kompaniji A2A.

”Iznos od 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata utvrđen je Akcionarskim ugovorom iz avgusta 2016. i kao takav je konačan i nesporan. Ono što jeste predmet razgovora Ministarstva ekonomije i jednog broja finansijskih institucija, kao i A2A, jeste mogućnost diskaunta za slučaj jednokratne isplate”– naveli su iz Ministarsva.

Podsjećamo, Put opcija definiše obavezu države da 41,7 odsto akcija EPCG preuzme za iznos od 250 miliona eura, u sedam jednakih godišnjih rata, uvećavajući svoj vlasnički udio proporcionalno isplaćenom dijelu ugovorenog iznosa.

Na taj način država bi u narednih sedam godina postepeno uvećavala svoj udio u EPCG sa postojećih 57,1 na konačnih 98,8 odsto.