Akcije Molson Coorsa pale 16 odsto

Podijeli

Akcije pivarskog titana Molson Coors, vlasnika jedine crnogorske pivare “Trebjesa” u Nikšiću, oslabile su tokom prošle godine 16 odsto u okviru S&P 500 indeksa njujorške berze, nakon 19-odstotnog rasta u 2016.

Prema podacima agencije Global Market Intelligence (GMI), pad vrijednosti akcija prati period pada optimizma za dionice nakon Molsonovog posla sticanja punog portfelja MillerCoors iz AnheuserBusch InBev-a u 2016. godini.

Stvari nakon te akvizicije nijesu išle u skladu s očekivanjima investitora. Dok je kompaniji širi portfelj pomogao u globalnom rastu prodaje, istovremeno je trajala brba na slabom tržištu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ocjenjuje agencija.

Početkom novembra, Molson Coors je saopštio da im je u SAD pala prodaja 5,5 odsto, što se odrazilo i na pad ukupnih prihoda od dva odsto.

“Kompanija radi na diversifikaciji od segmenta premium svijetlog piva koji se sada smanjuje, jer potrošači gravitiraju prema premium uvezenim robnim markama. Na primjer, konkurentski Constellation Brands, prošle su godine u segmentu piva imali deset odsto tržišnog udjela zbog povećanog interesovanja za Coronu i Modelo pivo na američkom tržištu”, navodi GMI.

Slično tome, Molsonovi vrhunski brendovi su njeni proizvodi s najbržim rastom. No, s obzirom da oni predstavljaju relativno mali dio portfelja, ukupni rast vjerovatno će za sada ostati slab. Dobra strana priče jeste to što će investitori tražiti nastavak finansijskih poboljšanja, uključujući niže troškove, smanjenje duga i povećanje novčanog toka kada kompanija objavi rezultate fiskalnog četvrtog tromjesečja 14. februara.