EK: Zemljama EU dati više prostora za smanjenje PDV-a

Podijeli
Zemlje Evropske unije trebalo bi da dobiju više slobodnog prostora za uvođenje nižih stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) pa i one nulte za određene proizvode, pokazuje nacrt propisa koji je Reuters dobio na uvid.

Predlog Evropske komisije omogućio bi zemljama EU uvođenje nulte stope PDV-a na čitav niz proizvoda, čime bi se ukinula postojeća zabrana na uvrštavanje novih proizvoda na popis onih oslobođenih plaćanja PDV-a.

Vlade bi tako mogle uvesti niže stope odnosno nultu stopu PDV-a na sve proizvode osim onih eksplicitno izuzetih, u rasponu od nafte i benzina do oružja, te od finansijskih usluga do alkohola i duvana.

U Komisiji ipak planiraju propisati članicama EU “ponderisanu prosječnu stopu PDV-a” od minimalno 12 posto i omogućiti im primjenu tek “ograničenog broja” sniženih stopa, navodi Reuters a prenosi Hina.

Trenutno 28 zemalja EU mora birati između dvije stope – minimalno pet ili 15 odsto za robu u prodaji. Članicama EU koje su imale niže stope prije usvajanja tih propisa 90-ih godina prošlog vijeka dopušteno je da ih zadrže.

U sklopu opsežne izmjene propisa o PDV-u Komisija bi sada predložila da se državama omogući i uvođenje dodatne stope “između pet i nula odsto” – čime bi se de fakto omogućilo ukidanje PDV-a na određene proizvode.

Zahtjev za uvođenjem ponderisane prosječne stope PDV-a od 12 odsto trebao bi članicama EU onemogućiti naglo snižavanje PDV-a radi privlačenja stranih potrošača i ugađanja biračima, što bi moglo pretjerano smanjiti državne prihode.

Komisija u predlogu ističe i da bi se niže stope PDV-a trebale primjenjivati samo za proizvode koji se prodaju potrošačima a ne i za intermedijarne proizvode kojima kompanije međusobno trguju a koriste se za proizvodnju potrošačkih dobara.

Prag od 12 odsto trebalo bi da bude “fleksibilan” i uzeti u obzir niže državne prihode u razdobljima recesije, poručio je čelnik odjeljenja za poreze pri globalnom računovodstvenom udruženju ACCA Chas Roy-Chowdhury.

Komisija će objaviti predlog u četvrtak i mogla bi ga još promijeniti. Da bi bio pretočen u zakon, moraju ga odobriti zemlje EU i Evropski parlament, podsjeća Reuters.