Novi opasan virus napao pametne telefone

Podijeli

Načelno pravilo pri zaštiti od malwarea na Androidu je “ne posjećuj sumnjive stranice” i iskreno – ono funkcioniše i dan danas. Problem je, doduše, ona jedna greška koja se može desiti svakome i zbog koje završite na lažnoj web stranici mobilnog operatera ili omiljene web usluge – i nakon toga stvari krenu nizbrdo.

Jedan takav program je malware Skygofree koji, prema bezbjednosnoj kompaniji Kaspersky Lab, evoluira još od 2014. i danas koristi metode špijuniranja koje mnogi nisu znali da postoje.

Ovaj znatiželjni malware naseljuje se na korisnikov telefon putem lažne web stranice i nakon toga uređaj koristi kao centar za špijuniranje. Skygofree može uključiti mikrofon i snimati zvukove na tačno definisanim lokacijama, on prati promet na wi-fi mreži i naravno – može paliti kameru kad god mu to odgovara. Nezgodno.

Kao i kod svih malwarea do danas, izbjegavanje infekcije relativno je jednostavno – dvaput provjerite web adresu u linkovima i pripazite da su stranice koje posjećujete službene, piše tportal.