Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju

Podijeli

Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju uvođenjem programa osiguranja depozita a trebalo bi da ima i fiskalni kapacitet za pomoć članicama u prevladavanju kriza koje nijesu same skrivile, ustvrdio je novi predsjedavajući grupe ministara finansija eurozone.

Portugalski ministar finansija Mario Centeno preuzeo je predsjedavanje eurogrupom prošle sedmice a u srijedu je tokom posjete njemačkom ministarstvu finansija istakao kako je shvatio da će uspostava programa osiguranja depozita biti dugotrajan posao.

“Dovršetak bankovne unije trebao bi biti glavni prioritet”, poručio je novi čelnik eurogrupe.

Bankovnoj uniji nedostaje još samo zajednički program osiguranja depozita čija je uspostava politički osjetljivo pitanje budući da u Njemačkoj strahuju da će s obzirom na visoke udjele neneplativih kredita u bankovnim sektorima drugih evropskih zemalja njemačke štediše možda prvi biti pozvani u pomoć ako se ukaže potreba.

“Proces ne mora nužno uključivati trošak za programe osiguranja depozita u zemljama članicama ali treba ga promatrati kao njihovu dopunu”, kazao je Centeno.

“Mislim da će već prvi korak u dugom, postupnom i kontroliranom procesu generirati novi val povjerenja na tržištima”, dodao je.

Ujedno je podupro zamisao o uspostavi “fiskalnog kapaciteta” na razini eurozone radi pomoći zemljama suočenim s krizama koju nisu same izazvale, takozvanim “vanjskim šokovima”.

“Trebali bismo također nastaviti raspravljati o drugim dugoročnim idejama, poput zajedničkog fiskalnog kapaciteta razumnih i realnih razmjera”, poručio je novi čelnik eurogrupe.

“Pritom želim jasno poručiti da zajednički fiskalni kapacitet ne bi uključivao kontinuirane transfere – nijedan prijedlog ne cilja na takvo rješenje. Također mora biti tako osmišljen da ne potiče rizične odluke”, istaknuo je Centeno, nastojeći otkloniti još jednu bojazan Njemačke.