Hrvatski PDV biće niži 2020. godine

Zagreb (pexels.com)
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i njegov ministar finansija Zdravko Marić najavili su da bi druga polovina mandata mogla biti obilježena smanjenjem opšte stope PDV-a od 25 odsto, druge najveće stope koju plaćaju evropski potrošači.

Veći PDV ima samo Mađarska – 27 odsto, a ostale tranzicijske zemlje imaju od 19 odsto u Rumuniji do 23 odsto u Poljskoj.

Smanji li Vlada opštu stopu za jedan postotni poen i ostane bez dvije milijarde kuna potencijalnih prihoda, i ta smanjena stopa zadržala bi Hrvatsku na visokom trećem mjestu po opterećenosti PDV-om, iza Mađara i bogatih skandinavskih zemalja, piše Večernji list.

Marić je i u zadnjoj poreskoj reformi predlagao spuštanje opće stope na 24 odsto, ali cijena tog rasterećenja trebalo je da ide na teret proizvoda s povlašćenom stopom od pet odsto.

Pragmatičniji vjeruju da bi smanjenje PDV-a, ako se u međuvremenu domaće i globalne okolnosti ne pogoršaju, moglo biti odgođeno do početka 2020, izborne godine i za predsjednicu i za premijera.

„Počeli smo u prvoj godini mandata s poreskim rasterećenjem, što se pokazalo opravdanim i dobrim, s fokusom na oporezivanje dohotka i dobiti, i na tim segmentima treba i dalje tražiti mogućnosti i rasterećenja. S obzirom na važnost stope PDV-a, o tom obliku takođe vodimo brigu i intenzivno razgovaramo“, istakao je ministar Marić, uz opasku da će godinu pred nama iskoristiti za „finu i temeljitu analizu i promišljanje“.

Analiza će osim PDV-a uključivati i porez na nekretnine, s tim što bi nekretninski porez od kojega se lani odustalo išao u primjenu tek nakon smanjenja PDV-a.

Evropska komisija juče je predložila nova pravila po kojima će države članice imati veću fleksibilnost u postavljanju stopa PDV-a pa bi se izuzeća od PDV-a, koja se sada primjenjuju samo na stare članice, mogla koristiti i u tranzicijskim državama, piše Večernji.

januar 19, 2018 at 11:11 am